Světové zásoby ropy poprvé od roku 1998 mírně klesly, její ceny zpevňují

Prokázané světové rezervy ropy, které jsou ekonomicky a technicky těžitelné, loni klesly o 0,1 procenta na 1,698 bilionu barelů. Rezervy klesly poprvé od roku 1998. Kvůli propadu cen se výrazně snížily investice do průzkumu zdrojů a těžby této suroviny. Sdělila to britská energetická společnost BP. Ve středu odpoledne navíc ceny ropy vystoupaly na letošní maximum.

Ukazatel rezerv ropy kolísá s pohybem cen a zásadní vliv na něj mají investice do rozvoje nových zdrojů. Ceny ropy loni klesly o zhruba 50 procent a investice se propadly o zhruba 25 procent na 160 miliard dolarů (3,8 bilionu korun).

„Kdybychom chtěli najít podobně prudký pokles investic, museli bychom se vrátit až do druhé poloviny 70. let,“ řekl ke zprávě hlavní ekonom BP Spencer Dale. Těžba ropy se loni zvýšila o 3,2 procenta na 91,67 milionu barelů denně. Vzhůru ji táhla rekordní produkce z amerických břidlicových zdrojů, těžba v Iráku a Saúdské Arábii.

  • Venezuela – 300,9 milionu barelů
  • Saúdská Arábie – 266,6 milionu barelů
  • Kanada – 172,2 milionu barelů
  • Írán – 157,8 milionu barelů
  • Irák – 143,1 milionu barelů
  • Rusko – 102,4 milionu barelů
  • Kuvajt – 101,5 milionu barelů

Zpráva odhadla, že „břidlicová revoluce“ v Severní Americe zvýšila rezervy ropy a plynu o 15 procent. Za posledních deset let se rezervy v USA zvýšily na dvojnásobek.

Pokles cen ropy vedl ke zrychlení růstu světové spotřeby suroviny na 1,9 procenta. Toto tempo bylo dvojnásobkem průměrného historického tempa a odráželo silný růst poptávky po pohonných hmotách v USA, Indii a Číně.

Prudký byl zejména růst poptávky v Indii, kde spotřeba ropy stoupla o 8,1 procenta. Indie díky tomu předstihla Rusko na pozici třetího největšího trhu energie a dostala se před Japonsko na třetí místo ve spotřebě ropy. Největším dodatečným objemem spotřeby přispěla ke světovému růstu Čína, kde poptávka po ropě vzrostla o 6,1 procenta.

Ceny ropy dál zpevňují, jsou na letošním maximu

Světové ceny ropy ve středu vystoupily na nová letošní maxima. Severomořská ropa Brent odpoledne přidávala asi 1,2 procenta a nacházela se těsně nad hranicí 52 dolarů za barel. Předtím se dostala až na 52,47 dolaru, nejvýše od loňského října. Cena americké lehké ropy WTI vykazovala růst o jedno procento na 50,86 dolaru a během dne vystoupila na 51,27 USD, nejvyšší úroveň od loňského července.

Trh podpořil zrychlený růst dovozu ropy do Číny, pokračující sabotáže ropné infrastruktury v Nigérii a také další pokles komerčních zásob suroviny ve Spojených státech i přetrvávající slabý kurz dolaru.

Ceny ropy se z lednových dvanáctiletých minim takřka zdvojnásobily. V posledních týdnech je tlačí vzhůru výpadky produkce v řadě oblastí světa.