Škoda Auto v Berlíně představila Kodiaqa, nové velké SUV

Škoda Auto v Berlíně představila Kodiaqa (zdroj: ČT24)

Nový sportovně užitkový (SUV) model nazvaný Kodiaq představila ve čtvrtek večer v Berlíně automobilka Škoda Auto. Jako první model Škody bude Kodiaq vybaven na přání i třetí řadou sedadel. V pětimístné verzi nabízí podle výrobce největší zavazadlový prostor ve své třídě: 720 až 2065 litrů (po strop při sklopených sedadlech). Délka vozu je 4,7 metru a šířka 1,88 metru.

Nová Škoda Kodiaq začne z výrobní linky ve východočeských Kvasinách sjíždět během října. K prvním zákazníkům v České republice dorazí v únoru příštího roku, do dalších evropských zemí pak o měsíc později. V Číně, která je pro Škodu Auto největším trhem, firma se zahájením výroby počítá ve druhém čtvrtletí příštího roku. Škoda již potvrdila výrobu velkého SUV v karosářském provedení kupé pro Čínu i produkci crossoveru o velikosti Fabie.

S naším prvním velkým SUV dobýváme pro značku nový segment a s ním i nové trhy a skupiny zákazníků jak ze soukromé, tak i firemní klientely. Kodiaq zahájí širokou ofenzivu nových modelů SUV značky Škoda.
Bernhard Maier
předseda představenstva Škody

Kodiaq, za kterým stojí čtyři roky vývoje, znamená pro Škodu vstup do segmentu velkých SUV, tedy sportovně-užitkových vozů, kde vidí automobilka prodejní budoucnost.

Vůz bude dodáván s celkem pěti přeplňovanými motory TDI a TSI o objemech 1,4 až 2,0 litru a výkonu od 125 do 190 koní. Navazovat bude šestistupňový manuál nebo šesti či sedmistupňová automatická převodovka a pohon předních nebo všech kol.

Kodiaq slibuje více než třicet chytrých řešení Simply Clever. Mezi ty patří ochrana hran dveří, elektricky ovládaná dětská pojistka v zadních dveřích nebo opěrky hlavy poskytující oporu při spaní. Na přání bude dodávaný také vyhřívaný věnec volantu.

V oblasti elektronických systémů je novinkou u Škody asistent pro couvání s přívěsem nebo systém snímání okolí vozu širokoúhlými kamerami Area View včetně virtuálního pohledu z ptačí perspektivy. Ve standardu je bezpečnostní systém Front Assist včetně bezpečnostní brzdy City, volitelná pak prediktivní ochrana chodců, adaptivní tempomat, systém pro sjíždění kopců nebo systém pro automatické popojíždění v zácpách.

Interiér Kodiaqu působí výrazně a robustně s logicky uspořádanými a snadno dostupnými ovládacími prvky, napsal Autoweek.cz. Přehledná přístrojová deska je rozdělena na dvě symetrické zóny, určené pro řidiče a spolujezdce, s výraznými vertikálními prvky, jako jsou například čtyři velké výdechy ventilace.

Dva prostřední výdechy obklopují rozměrný displej infotainmentu. Displej je navržen v designu připomínajícím sklo. Jinak samozřejmě nemůže překvapit, že poměrně konzervativně řešená přístrojová deska mnoha částmi připomíná model Superb, s nímž má Kodiaq mnoho společného, uvedl server.

Doplnil, že komponenty pro vůz Škoda Kodiaq (jedná se o 5513 dílů) dodává 530 dodavatelů, přičemž 260 jich je z Německa a 120 z České republiky. Mezi dodavateli jsou i firmy z Jižní Koreje, Turecka, Číny, Mexika i Spojených států.

Nové velké SUV se svým jménem Kodiaq odvolává na medvěda kodiaka, žijícího na stejnojmenném ostrově u jižního pobřeží Aljašky. Model vychází ze studie VisionS, která byla představena letos na autosalonu v Ženevě.

Výstavní premiéra Kodiaqa se má odehrát na autosalonu v Paříži (1.–16. října), kde budou také oznámeny ceny a následně se spustí možnost objednávek. Šéf Škody Auto pro ČR Luboš Vlček nicméně letos v březnu v pořadu Devadesátka ČT24 řekl, že „nové velké SUV má stát podobně jako Superb“. Podle odborníků by tak mohla cena začínat zhruba na 650 tisících korunách.

V České republice bude Kodiaq poprvé k vidění při pražské akci Design blok 27. až 31. října na výstavišti v Holešovicích i na dalších místech po Praze.