Cesty Čechů se míjejí s oblastí zasaženou zemětřesením. Neměli by být mezi oběťmi

Události: Zemětřesení a Češi (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničí zatím nemá zprávy o žádných Češích, které by postihlo noční zemětřesení ve střední Itálii. Na svém webu a sociálních sítích zveřejnilo pohotovostní telefonní číslo na české velvyslanectví v Římě. Čeští turisté podle šéfky Asociace cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové zasaženou lokalitu obvykle nevyhledávají. Podle majitele cestovní kanceláře CK Cicala jsou tuzemští cestovatelé až v okolních oblastech. Katastrofě se věnoval i Hyde park 90' na ČT24. Hlavním hostem pořadu byla seismoložka Jaroslava Plomerová.

 Silné zemětřesení ve střední Itálii zničilo řadu domů a zabilo nejméně 120 lidí. Podle dosavadních informací by mezi mrtvými neměli být čeští turisté, stoprocentně se to ale vyloučit nedá, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„Zatím se nikdo neozval, že by mu chyběl nějaký přítel nebo příbuzný,“ uvedla Lagronová. „Náš úřad v Římě bude kontaktovat národní civilní úřad, který by měl mít první souhrnné informace,“ doplnila. Poukázala na to, že otřesy postihly málo obydlenou horskou oblast. Resort nicméně doporučil, aby se Češi cestující po Itálii vyhnuli místům postiženým zemětřesením.

Ministerstvo podle Lagronové rozešle textovou zprávu s informacemi o zemětřesení a číslem konzulární pohotovosti lidem zaregistrovaným pro Itálii v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, kterých je nyní asi 14. Pohotovostní číslo +39 335 310 450 ministerstvo také zveřejnilo na svém webu a sociálních sítích. 

Přes den pak odpovídal konzulát na mnoho otázek, většinou šlo ale o dotazy lidí z Česka, které především zajímalo, které oblasti jsou bezpečné a které ne. 

Češi zasaženou oblast pro své cesty nevyhledávají

V oblasti, kterou zemětřesení zasáhlo, by podle informací šéfky Asociace cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové neměli být žádní Češi. Tuzemští turisté podle ní tuto lokalitu obvykle nevyhledávají. „Z postižené oblasti pouze v kraji Marche, v oblasti San Benedetto del Tronto turisté v noci, v brzkých ranních hodinách cítili mírné otřesy, ale nikomu se nic nestalo,“ uvedla.

Češka žijící v Itálii, Adéla Misíková, uvedla, že v noci byl čas jen popadnout děti a vyběhnout ven. Žije u pobřeží, asi 30 kilometrů od místa otřesů, ale celý její dům, nábytek, vše se hýbalo, talíře padaly. Někdo z jejích sousedů se vrátil domů brzo, ale převážná většina lidí zůstala venku do půl osmé, osmé hodiny. 

Uvedla, že lidé v Itálii jsou zvyklí na zemětřesení, ale toto bylo velmi silné. „V nouzových situacích Italové dokážou stát při sobě, semknout se, pomoci si. Jsou mezi sebou velice solidární. Byla založena nouzová centra, kam je možno donést například oblečení, přikrývky, kde je možno darovat krev,“ řekla Misíková.

„Vzhledem k tomu, že se destinace u moře nacházejí na písčitém podloží, které tlumí otřesy, jsou oblasti vyhledávané turisty seismicky bezpečné,“ vysvětluje Petříčková.

Žádné klienty, kterých by se přírodní katastrofa přímo dotkla, nemají v oblasti ani členové konkurenční Asociace cestovních kanceláří. „Ale nevíme, jestli tam nejsou nějací individuální turisté. To nejsme schopni predikovat,“ řekl místopředseda asociace Jan Papež. Dodal, že turisté, kteří se do lokality chystali a kteří budou chtít cestu zrušit, mají od cestovní kanceláře nárok na vrácení peněz v plně výši.

Martin Cicala, majitel cestovní kanceláře CK Cicala, která se specializuje na Itálii, potvrdil, že v dotčené oblasti české výletníky nemají, jsou ale v okolních oblastech. „Chtěl bych uklidnit potenciální turisty, pokud nejste v blízkosti epicentra, tak ať už je to oblast Lazia, nebo přímořská letoviska, není důvod k nějakému strachu nebo panice,“ prohlásil. Lidé jim ale volají a ptají se, jestli mohou cestovat. Podle něj ale nedojde ani k žádným přesunům v ubytování.

Majitel CK Cicala: Přímořské oblasti jsou nedotčené (zdroj: ČT24)

Zemětřesení mělo podle amerického seizmologického ústavu USGS sílu 6,2 stupně. Italský seizmologický ústav naměřil sílu šest stupňů. Otřesy byly cítit ve velké části Itálie, a to i v Římě, který leží 150 kilometrů od epicentra. Podle italských médií zůstalo pod troskami budov v několika vnitrozemských městech a obcích více lidí, které otřesy překvapily ve spánku.

Máte informace přímo z místa? Napište nám SMS nebo pošlete MMS na číslo +420 736 531 189. Dejte nám vědět, zda vám můžeme zavolat. Posílejte zprávy na editoriCT24@ceskatelevize.cz