České aerolinie mají za sebou nejlepší pololetí za deset let

Za prvních šest měsíců letošního roku České aerolinie (ČSA) hospodařily se ziskem 72,4 milionu korun, a dosáhly tak nejlepšího pololetního hospodářského výsledku za deset let. Meziročně aerolinie zvýšily zisk zhruba o šedesát milionů korun a přepravily na svých linkách přes milion cestujících.

Že se ČSA daří, potvrzuje i provozní zisk. Za první pololetí letošního roku činil 47,3 milionu korun, loni ve stejném období skončily aerolinie v provozní ztrátě 154,1 milionu korun.

„Na kladných provozních výsledcích hospodaření ČSA za prvních šest měsíců 2016 se největší měrou podílelo lepší využívání naší flotily a nárůst počtu přepravených cestujících o 12 procent,“ uvedl předseda představenstva ČSA Josef Sinčák.

Dobrá práce managementu plus dobré makroekonomické podmínky, to teď dělá lepší čísla.
Tomáš Menčík
analytik ze společnosti Cyrrus

V prvním pololetí ČSA přepravily na svých linkách 1,01 milionu cestujících. Dalších více než 200 tisíc pasažérů přepravily na letech pro jiné aerolinie, kterým pronajímaly svá letadla. Průměrná obsazenost zůstala na 70 procentech.

Firmu nepostihla zhoršená bezpečnostní situace v Evropě

Firma podle Sinčáka také těží z výsledků restrukturalizace, daří se udržet pod kontrolou provozní náklady a přínosem je nově i prodej dodatečných služeb. „To jsou zejména pronájmy letadel. Pokud ČSA nenajde užití pro svá letadla, tak je ideální je pronajmout, aby nestála v hangáru,“ doplnil analytik Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Menčík: Je to dobrá práce managementu plus dobré makroekonomické podmínky (zdroj: ČT24)

Ke kladnému provoznímu výsledku hospodaření tak podle Sinčáka rovněž přispěly dobře fungující projekt v Saúdské Arábii. „S dvěma Airbusy A319 létáme pro leteckou společnost Saudia,“ zmínil.

Sinčák podotkl, že aerolinie dosáhly dobrých výsledků navzdory zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě a setrvalému konkurenčnímu tlaku na ceny letenek.

V letní sezoně vypravují ČSA pravidelné spoje do 47 destinací ve 24 zemích. Letos zahájily provoz na 11 nových linkách - do Helsinek, Birminghamu, Pisy, Záhřebu, Skopje, Oděsy, Kazaně, Ufy, na Maltu, do Bejrútu a Rijádu.

V ČSA drží téměř 20 procent akcií stát, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. Loni aerolinky hospodařily se ziskem 223 milionů korun, o rok dříve vykázaly ztrátu 631 milionů.