Zisk Volkswagenu přesáhl 7 miliard eur, dvě však šly na právní spory

Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen v letošním prvním pololetí dosáhl 7,5 miliardy eur (202,6 miliardy korun), stoupl o sedm procent. Společnost to uvedla ve středečním předběžném sdělení. Podrobnou výsledkovou zprávu za první pololetí zveřejní příští týden ve čtvrtek.

Po očištění o mimořádné položky činil pololetní provozní zisk 5,3 miliardy eur, uvedla automobilka. Mimořádné náklady přitom vyčíslila na 2,2 miliardy eur. Souvisejí podle ní především s právními spory, které firmě hrozí hlavně v Severní Americe. Koncern uvedl, že k lepším než očekávaným výsledkům mu pomohlo snižování nákladů u jeho klíčové značky Volkswagen a růst prodejů v Evropě. 

Volkswagen se v USA i jinde potýká s následky skandálu kolem manipulace s měřením emisí. Aféra propukla loni v září, když americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že jenom v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 tisíc vozů. 

Posun správným směrem?

Volkswagen v dubnu vykázal kvůli nákladům spojeným s emisním skandálem rekordní celoroční ztrátu 1,6 miliardy eur (přes 43 miliard korun). V roce 2014 přitom vydělal téměř 11 miliard eur. Náklady související s emisním skandálem loni Volkswagen připravily o zhruba 16,2 miliardy eur. Odbyt automobilů z koncernu Volkswagen loni klesl o dvě procenta na zhruba deset milionů vozů. Celkové tržby společnosti nicméně stouply o více než pět procent na 213,3 miliardy eur. Podle generálního ředitele automobilky Matthiase Müllera má Volkswagen šanci dosáhnout letos solidního růstu provozního zisku.

Nečekaně lepší výsledky za prvních šest měsíců roku jsou podle některých analytiků náznakem, že zotavování z rozsáhlé emisní aféry již možná nabírá na síle. Akcie firmy po dnešním sdělení zamířily vzhůru a přidávaly více než pět procent. „Středeční tisková zpráva zahajuje posun správným směrem,“ uvedli podle agentury Reuters v komentáři analytici společnosti Barclays.

Žaloby ze strany jednotlivých států USA

Letos v červnu koncern přistoupil na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob souvisejících se skandálem v USA zaplatí až 15,3 miliardy dolarů

Nedávno však zažalovaly Volkswagen i jeho divize Audi a Porsche kvůli tomuto skandálu americké státy New York, Massachusetts a Maryland.