Vznikla hazardní Kobra, půjde po ilegálních hernách či kvízomatech

Zástupci ministerstva financí a ministerstva vnitra podepsali ve čtvrtek dohodu o založení společného týmu  specializovaného na boj proti nelegálnímu hazardu, takzvané hazardní Kobry. Tým je obdobou jejich spolupráce v boji proti daňové kriminalitě známé jako daňová Kobra.

Skupina, která se bude skládat ze zástupců Policie ČR, Celní správy a Finanční správy, zahájila svou činnost okamžikem podpisu. Zaměří se na potírání největších výzev spojených s nelegálním hazardem, jako jsou zejména ilegální herny fungující na bázi V.I.P. klubů, fenomén kvízomatů, slevostrojů a dalších forem organizovaného zločinu.

„Dnešek je začátek cesty k efektivnímu potírání hazardu, rychlému a bez zbytečných formalit,“ uvedl náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Daňové úniky nelegálních forem hazardu, které se mohou pohybovat v řádech stovek milionů, jsou podle něj nepřijatelné, stejně tak jako nulová ochrana hráčů mladších 18 let.

Závodský očekává, že s novým zákonem o hazardních hrách vznikne enormní tlak na zvýšení počtu ilegálních přístrojů a ilegálního hazardu. 

Ačkoliv nový zákon o hazardních hrách přináší, s účinností od začátku příštího roku, rozšířené pravomoci Celní správě v boji proti nelegálům, nehodláme do té doby nečinně vyčkávat. Naším cílem je regulace legálního a likvidace nelegálního hazardu.
Ondřej Závodský
náměstek ministra financí

Koordinovaný postih provozovatelů nelegálního hazardu

Spolupráce bude založena nejen na vzájemné výměně informací o nelegálně provozovaných hazardních hrách, ale především bude spočívat ve společném a koordinovaném postupu vedoucím k efektivnímu správněprávnímu a trestněprávnímu postihu provozovatelů nelegálně provozovaných hazardních her.

Typickým příkladem je například současná praxe, kdy organizované zločinecké skupiny aktivně oslovují provozovatele restaurací, výčepů a barů s nabídkou spolupráce na provozování „černé“ herny. Řada hospodských se pak pod příslibem tučných zisků začne na této kriminální činnosti podílet.

Flexibilní výměna informací o provázanosti a organizovanosti těchto skupin má umožnit policii snadnější rozklíčování všech článků tohoto zločinného řetězce a ve výsledku rozbití celé sítě.

Na konci února vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k užší spolupráci při potírání  kvízomatů policii, státní zastupitelství a ministerstva financí a průmyslu a obchodu. Sobotka také tehdy uvedl, že při potírání hazardu by policie a ministerstvo financí měly spolupracovat podobně jako je tomu v případě daňových úniků, kde se vyplatilo založení společného týmu, takzvané „daňové kobry“.

Vznikla hazardní Kobra (zdroj: ČT24)

Vědomostní otázky hazard nelegalizují

Takzvané kvízomaty jsou výherní automaty kombinované s vědomostními otázkami. Jejich provozovatelé proto tvrdí, že kvízomaty nespadají pod loterijní zákon a nepodléhají povolování. Již před dvěma lety ale ministerstvo financí prohlásilo, že jsou kvízomaty nelegálním hazardem.

V Česku již funguje od loňského července speciální policejní tým Výhra zaměřený na nelegální provozování automatů. Dosud si připsal ve spolupráci s šedesátkou policejních útvarů 90 trestních řízení, ve kterých byly kromě nelegálních výherních automatů zadrženy dva miliony korun v hotovosti a další dva miliony na účtech.

Ministerstva se inspirovala v případě boje proti nelegálnímu hazardu takzvanou daňovou Kobrou. To je speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům, která vznikla v červnu 2014. Je složena z policistů, celníků a specialistů finanční správy.