Vyplacení dividend Volkswagenu už zřejmě nestojí nic v cestě, Porsche návrh podpoří

Holdingová společnost Porsche SE se na valné hromadě německé automobilky Volkswagen nebude stavět proti výplatě dividend za loňský rok, uvedl podle agentury Reuters mluvčí firmy. Porsche SE je hlavním akcionářem Volkswagenu a její představitelé doposud návrh na vyplacení dividend kritizovali. Volkswagen se v poslední době potýká s rozsáhlými náklady v souvislosti se skandálem kolem falšování testů emisí.

Podle mluvčího se společnost Porsche SE nakonec rozhodla, že podpoří návrh vedení Volkswagenu na vyplacení malé dividendy. Holdingovou firmu Porsche SE ovládají rodiny Porschů a Piëchů.

Wolfgang Porsche a Hans Michel Piech, kteří jsou členy dozorčí rady Volkswagenu, řekli německému listu Bild, že dividendy již nepředstavují spornou otázku. Dodali, že podporují vyplacení co nejnižší dividendy, aby Volkswagenu zůstal dostatek finančních prostředků na investice a řešení emisního skandálu.

Agentura DPA upozornila, že zrušení dividend by mohlo ohrozit pozici spolkové země Dolní Sasko v automobilce Volkswagen. Jedno z ustanovení Volkswagenu totiž říká, že pokud firma dva roky za sebou nevyplatí dividendu, získají takzvané preferenční akcie hlasovací právo, kterým v současnosti nedisponují. V takovém případě by vliv Dolního Saska na rozhodování ve Volkswagenu výrazně klesl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedení Volkswagenu v dubnu uvedlo, že hodlá za loňský rok vyplatit dividendu 0,11 eura na kmenovou akcii. Za rok 2014 přitom akcionáři obdrželi 4,80 eura na kmenovou akcii. U preferenčních akcií by dividenda měla činit 0,17 eura.

Volkswagen loni kvůli nákladům spojeným s aférou prodělal 1,6 miliardy eur (43 miliard korun), což byla nejvyšší celoroční ztráta v jeho historii. Skandál loni automobilku připravil o více než 16 miliard eur a předpokládá se, že náklady spojené s aférou se budou dál zvyšovat.