Evropští bankéři vidí letošní vývoj eurozóny v lepších barvách

Evropská centrální banka (ECB) zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i míry inflace. Její prezident Mario Draghi nicméně upozornil na přetrvávající rizika a zopakoval ochotu evropskou ekonomiku dál podporovat uvolněnou měnovou politikou.

V souladu s očekáváním banka zvýšila odhad míry inflace v eurozóně na letošní rok na 0,2 procenta z původně očekávaných 0,1 procenta. Pokud jde o hospodářský růst, ECB předpokládá, že hrubý domácí produkt zemí eurozóny letos vykáže růst o 1,6 procenta, místo původně očekávaných 1,4 procenta. Sazby banka ve čtvrtek nechala beze změny.

ECB naopak v rozporu s některými spekulacemi neučinila žádné rozhodnutí, pokud jde o možnost znovu přijímat řecké státní dluhopisy jako zástavu za úvěry pro tamní banky. Rada guvernérů ECB o této věci jednala a připouští, že Řecko v poslední době učinilo v jednáních se svými věřiteli „výrazný pokrok“, řekl Draghi. Téma Řecka si však podle něj žádá další zasedání měnového výboru ECB. Výnosy dvouletých řeckých dluhopisů po tomto sdělení vystoupily na 7,44 procenta. 

ECB přestala řecké státní dluhopisy přijímat jako zástavu začátkem loňského roku, což řecké banky připravilo o zdroj levných úvěrů. Ministři financí eurozóny se před týdnem dohodli na uvolnění další části finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi.

  • Ekonomika eurozóny vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,5 procenta po tempu 0,3 procenta v předešlém čtvrtletí. 
  • Inflace i přes letošní výrazný růst cen ropy zůstala minulý měsíc v záporném pásmu a Draghi upozornil, že tato situace se v příštích měsících může opakovat. Změnu očekává až v druhé polovině roku 2016.
  • Dlouhodobým cílem banky je návrat meziroční míry inflace ke dvěma procentům.
  • Zdroj: ČTK