Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly více peněz

Nebankovní firmy letos poskytly více peněz (zdroj: ČT24)

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí 2016 poskytly prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu celkem 44,1 miliardy korun, což je o čtyři procenta více než před rokem. Společnosti zároveň po nárůstu zájmu u financování firemních investic zaznamenaly růst i u spotřebitelů. Podle nich je to pro ekonomiku pozitivní signál.

Konkrétně financování podnikatelských investic úvěry a leasingem stoupolo o více než 16 procent, o téměř pětinu vzrostlo financování spotřebitelskými úvěry či leasingem, naopak o procento se snížilo i financování factoringem.

„V prvním čtvrtletí jsme zaznamenali výrazný nárůst objemu obchodů jak ve financování firemních investic, tak spotřebitelů. Ukazuje se, že investiční optimismus, který jsme v loňském roce evidovali spíše v podnikatelské sféře, dorazil i do domácností. To je určitě příznivý signál pro celou ekonomiku,“ komentoval výsledky předseda představenstva ČLFA Libor Bosák. ČLFA sdružuje 40 tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Z celkových 44,11 miliardy korun bylo 36,86 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 7,25 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti.

Objem leasingu movitých věcí členů asociace meziročně vzrostl o 25,7 procenta na 12,15 miliardy korun. Významně se přitom zvýšil podíl operativního leasingu na celkovém leasingovém trhu v podnikatelské sféře. Jestliže v loňském prvním pololetí tento podíl činil 44,3 procenta, letos to bylo 58,3 procenta. Objem podnikatelských úvěrů členů asociace v prvních třech měsících roku vzrostl meziročně o 7,9 procenta na 10,09 miliardy korun.

Naopak pokles postihl factoring. Hodnota pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské firmy se meziročně snížila o pětinu na 26,9 miliardy korun. Objem peněz poskytnutých klientům v rámci factoringu ale zůstal na téměř stejné úrovni jako před rokem (14,6 miliardy korun).

Nejvíce kontraktů firmy uzavřely na financování automobilů

Objem spotřebitelských úvěrů poskytnutých členy ČLFA stoupl o pětinu na 6,56 miliardy korun. Je to po odečtení výsledků společnosti Cetelem za první čtvrtletí 2015, protože její data jsou nyní součástí bankovních statistik. Objem spotřebitelského leasingu meziročně stoupl dokonce o 60,5 procenta, avšak z mnohem nižšího základu. Letos členové asociace jeho prostřednictvím poskytli domácnostem 0,69 miliardy korun.

Šmejkal: Opatrnější jsou u půjček mladší ročníky, u starších je to horší (zdroj: ČT24)

Nejvíce kontraktů firmy jako obvykle uzavřely na financování automobilů. Na silniční dopravní prostředky poskytly do konce března 18,65 miliardy korun, z toho 9,81 miliardy korun bylo určeno na pořízení více než 25 000 nových osobních vozů. Prostřednictvím produktů členů ČLFA tak bylo financováno 42,1 procenta všech nových osobních aut prvně registrovaných v ČR během úvodního čtvrtletí roku.

HDP v loňském roce výrazně posílil, byli jsme na špičce Evropy, co se růstu HDP týče, ten je následován po nějaké době vždy i oživením ekonomiky, oživením důvěry v ekonomiku, snížením nezaměstnanosti, zvýšení jistoty spotřebitelů a právě proto si lidé půjčují více.
Libor Bosák
předseda představenstva ČLFA

Právě domácnosti se ale můžou kvůli rychlým půjčkám dostat do problémů a zatížit rodinný rozpočet. Do dluhové pasti padnou třeba tehdy, když se jednou půjčkou snaží hradit splátky nějaké jiné. „Je logické, že tyto soukromé subjekty jsou výrazně dravější ohledně cen půjček, lidé mohou očekávat, že výrazně přeplatí, nebo se dostanou do finančních problémů,“ upozorňuje výkonný ředitel portálu Chytryhonza.cz Jiří Paták.

Podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala se lidé již částečně poučili a jsou při uzavírání půjček přece jen o něco opatrnější. Alespoň mladší ročníky, protože ti již základní finanční pojmy znají se školy, které se tomu začaly více věnovat. „U starších ročníků je to horší, oni nemají tu možnost se učit, učí se vlastními chybami a to někdy hodně bolí. Programů na vzdělávaní dospělých je málo,“ řekl Šmejkal. 

Poučili se lidé? Medializovaných případů, jak dluhy mohou končit, je celá řada. Jsou opatrnější?