Praha možná dostane možnost brát taxikářům žlutou kartu

Primátorka Krnáčová k pražskému taxi (zdroj: ČT24)

Podle novely silničního zákona by Praha i další města mohly získat možnost ještě více bojovat proti nepoctivým taxikářům. Například by jim mohly brát takzvanou žlutou kartu, tedy průkaz řidiče taxislužby. Novela zákona je nyní v připomínkovém meziresortním řízení. Magistrát hlavního města navíc chce pro taxikáře speciální poznávací značky.

Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová (ANO) usiluje o to, aby reputaci Prahy nepoškozovali nepoctiví taxikáři. „Kdo prodraží svou jízdu o tisíc korun, je bez problémů dál v provozu. A to je špatně, to nedělá dobrý obraz o Praze. Navíc jde zpravidla o taxikáře, kteří se se zahraničními turisty potkávají první,“ řekla primátorka. 

I proto nyní pražský magistrát spolupracuje s ministerstvem dopravy na připomínkách k novele silničího zákona. Taxislužba v Praze totiž potřebuje podle primátorky standardy, které zajistí odpovídající komfort pro cestující. Několik bodů se již do návrhu povedlo prosadit. 

Největší změnou bude možnost zabavení průkazu řidiče taxislužby. „Nepoctiví taxikáři, kterým bude zabavena žlutá karta, se nebudou moci vrátit do ulic. Když to udělají, půjde o trestný čin,“ popsala Krnáčová. Novinkou je i zavedení psychotestů pro řidiče nebo požadavky na kvalitu automobilů.

Taxikáři podle průzkumu s magistrátem souhlasí

Podle průzkumu společnosti Liftago, která s magistrátem spolupracuje, většina řidičů s podmínkami hlavního města souhlasí. „Jsem ráda, že se také Liftago obrátilo na magistrát s nabídkou spolupráce, že posbírá data od všech taxikářů z různých oblastí. Máme dostatečný přehled, jaké standardy by byly akceptovatelné. Až tak moc se od těch, které požadujeme my, neliší.“

  • Magistrát se shodl s ministerstvem dopravy na zavedení povinností zprostředkovatelů dopravy. Podle novely již neponese odpovědnost pouze řidič, ale také zprostředkovatel. 
  • Shodu zatím nenalezly subjekty v bodě zrušení povinnosti vydávat stanoviska na koncesi u malých vozidel. Zákon ukládá povinnost dopravním úřadům vydat k žádosti o koncesi souhlasné stanovisko. Podle pražského magistrátu jde o velkou finanční i personální zátěž.
  • Změnit by se měly i požadavky na spolehlivost. Současně platná definice je, že řidič spolehlivost ztrácí při opakovaném nezákonném jednání. Z toho důvodu je v novele zrušena podmínka opakování. Jsou doplněny další trestné činy a delikty, pro něž ke ztrátě spolehlivosti dojde. Například používání turba, účtování jiné částky a sankce pro provozování přepravy bez živnostenského oprávnění.
  • Důležitým bodem pro Prahu je úprava podmínek provozování taxislužby na základě smlouvy. To umožnuje jezdit i za jiné částky než je ta maximální. Z toho důvodu chce magistrát změnu, aby byl do stávajícího znění doplněn další požadavek, že smlouva musí být uzavřena minimálně na tři hodiny. V praxi je tato výjimka zneužívána, klasické taxislužby nemusí dodržovat ceny a nemusí být ani vybaveny taxametrem.
  • Povinnosti drinkservisů jsou dalším problematickým bodem. Jde o službu, která odveze vozidlo, kam si řidič řekne.  Řidič ale nemá povinnost zajistit, aby vydal zákazníkovi doklad o zaplacení jízdného včetně všech zákonných údajů. To chce Praha změnit společně s tím, že by si řidič měl vést evidenci o počtu jízd, včetně kopií dokladů.
  • Obce by nově mohly zkoušet řidiče i z místopisu a psychotestů. Povinná zkouška z jazyka zatím je v jednání.

Novinkou, kterou chce Praha zavést, jsou speciální poznávací značky. Identifikace pouze žlutým světlem podle magistrátu není dostačující. V novele silničního zákona ale tento bod uveden nebude. „Řešení přijde s jiným zákonem. Nevidíme totiž problém, aby vozidla taxislužby nemohla mít speciální registrační značku, když nyní od nového roku mohou mít běžní občané speciální značky,“ konstatoval mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Novela zákona se nezaměřuje pouze na taxikáře. Chce také větší průhlednost u zprostředkovatelů, kteří činnost taxi bez oprávnění a dalších náležitostí umožňují. Dispečinkům nově může hrozit za tento přečin až půlmilionová pokuta.