Nový trend v pořizování bytu: Internetové aukce se šíří z Prahy do dalších měst

Klára Dostálová v pořadu Devadesátka ČT24 (zdroj: ČT24)

Přáním většiny Čechů je bydlet ve svém. Rekordně nízké průměrné úrokové sazby hypoték a příznivá ekonomická situace k nákupu nemovitostí motivují. Kvalitních bytů však na trhu není dostatek. O přístupu k bydlení i jeho financování v pořadu Devadesátka hovořila náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Z údajů ministerstva pro místní rozvoj vyplývá, že banky v loňském roce poskytly lidem téměř 102 tisíc hypoték za celkem 184,3 miliardy korun, což je vůbec nejvíce v historii. Očekává se, že letos jich bude ještě víc. Jedním z hlavních důvodů je podle ekonomů pokles průměrných úrokových sazeb. Ty v posledních měsících klesly pod rekordní hranici dvou procent.

Hypoteční trh aktuálně vykazuje známky zdravého prostředí, nelze tudíž očekávat, pokud se tedy nic nezmění, že by se objevila na hypotečním trhu jakási cenová bublina, jako jsme byli svědkem v roce 2007 2008 v USA.
František Bostl
hlavní ekonom portálu Chytryhonza.cz

Realitní odborníci zároveň upozorňují, že se na trhu začíná projevovat nedostatek kvalitních nemovitostí. Poptávka po malých bytech v dobrých lokalitách vysoce převyšuje nabídku. Zatímco vloni v létě stál byt o velikosti 1+kk v průměru 720 tisíc korun, letos je to už o 280 tisíc korun více. Není výjimkou, když průměrná doba hledání vhodného bydla přesáhne půl roku.

A jak klesají hypoteční úroky, tak stoupají ceny nemovitostí. Za první čtvrtletí byty zdražily o bezmála dvě procenta a jejich průměrná cena byla milion devět set padesát tisíc. U rodinných domů si lidé připlatili o procento a ještě víc v průměru zdražily pozemky.

Ceny standardních bytů
Zdroj: ČT24

Vyšší poptávku po bytech zaznamenávají i výrobci nábytku a různých bytových doplňků. Jako třeba Diana Turinová. Vyrábí nábytek do dětských pokojů nebo třeba světla. Objednávek jí v poslední době přibývá. „Osmdesát procent zákazníků, kteří u nás nakupují, jsou právě ti, kteří zařizují nové bydlení, nebo kteří říkají, že se přestěhovali do nového bytu,“ upřesňuje majitelka firmy Lusito Diana Turinová.

Lidé si už navíc za nábytek do svých bytů rádi připlatí – a podobně je to i u bytů samotných. Průměrná výše hypotéky se v březnu přehoupla přes milion devět set tisíc.

Výdaje na zařízení domácnosti
Zdroj: ČT24

Nejvíce je zájem o dvougarsoniéry

Nejčastěji lidé kupují dvougarsoniery (2+kk) do čtyř milionů korun. V poslední době ale roste poptávka i po mnohonásobně dražších luxusních rezidencích. Například za luxusní byt 4+kk s terasou v těsné blízkosti Václavského náměstí s výhledem na Prahu zaplatí budoucí majitel bezmála 34 milionů. Cena jednoho čtverečního metru tak přesahuje dvě stě tisíc korun. Podobně drahých bytů je teď v Praze na prodej kolem sto padesáti. A realitní makléři tvrdí – prodávají se velmi dobře.

Ještě před dvěma lety se jich v hlavním městě prodalo zhruba šest desítek – loni už přes stovku. S poptávkou rostou i ceny. Ani krize po roce 2008 je nepoznamenala. Zvedají se nepřetržitě každým rokem o čtyři procenta. Většina takových bytů slouží jako druhé bydlení k jiné nemovitosti v zahraničí.

„Takovéto luxusní byty jsou určeny hlavně pro zahraniční manažery nadnárodních firem, kteří přes víkend žijí tady v Praze a na víkend se vracejí domů do Německa nebo do jiných zemí letadlem,“ konstatuje zástupkyně developerské společnosti Marcela Fialková.

Prodej luxusních bytů
Zdroj: ČT24

Typickým bytem, o který je v Praze velký zájem, je byt 3+1 o velikosti kolem 80 metrů čtverečních ve staré zástavbě. Nejdůležitější je podle prezidenta společnost RE/MAX Davida Krajného při výběru nemovitosti lokalita. „Nejvíce v hlavním městě je žádaná Praha 10 Vršovice. Jde o bezpečnou lokalitu s perfektní vybaveností, sportovním a kulturním vyžitím,“ říká Krajný, který si zároveň myslí, že podobný byt by mohl být prodán za 4,3 nebo 4,5 milionu korun do 14 dnů.

Realitnímu trhu ale stále vévodí menší standardní byty. Tvoří víc než polovinu trhu. Tady je cena kolem 60 tisíc korun za čtvereční metr. Mimo Prahu a Brno je to kolem 45 tisíc. „Nárůst poptávky tak před pěti, lety je 30–40procentní. Z celkové poptávky v Praze je tak polovina bytů investičních,“ říká prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Prudký zájem o byty odstartovaly před pěti lety nejen nízké úrokové sazby u hypoték, ale i omezené možnosti, kam uložit peníze. 

O vlastním bydlení sní samozřejmě i mladí lidé. Těm často pomáhají rodiče. Podle průzkumu UniCredit Bank s hypotékou svým dětem pomáhá téměř polovina z nich. U mladých do 26 let dokonce až 7 z 10 případů. Jejich peníze většinou přispějí na čtvrtinu ceny nemovitosti. 

Nejčastěji svým potomkům poskytnou finanční hotovost. Jako druhou možnost pak volí peníze ze spoření. A necelá desetina rodičů nabídne zástavu vlastní nemovitosti pro získání hypotečního úvěru.

Hypotéka pro mladé
Zdroj: ČT24

Navíc lidé,  kteří svým dětem šetří na stavebním spoření, se k penězům od dubna dostanou snáz. Do minulého měsíce musel výpověď smlouvy u nezletilého potvrdit soud. To trvalo někdy i několik týdnů a často šlo jen o formalitu. Nová pravidla tuto povinnost ruší – teď už stačí jen souhlas rodičů. „Očekáváme veliké oživení právě při uzavírání smluv pro nezletilce,“ konstatuje předseda Asociace stavebních spořitelen Vladimír Staňura.

Podle odborníků se ale není třeba bát, že by spořitelny začaly vypovídat pro ně nevýhodné smlouvy. „Spořitelny standardně vypovídají přespořené smlouvy, na tom by se nic měnit nemělo,“ říká analytik portálu Peníze.cz Ondřej Tůma.

Stavební spoření patří momentálně mezi nejvýhodnější způsoby ukládání peněz. Úrok je přes tři procenta, a i proto se průměrná naspořená částka loni zvýšila.

Aukce bytů přes internet nabývá na síle, zatím nejvíce v Praze

Aukce přes internet jsou dalším způsobem, jakým si zájemci můžou koupit nemovitost. Na trhu se rozmáhá poslední tři roky , a to především v Praze, ale zkušenosti s ním mají i další města. Za byt si lidé neváhají i připlatit a během přihazování se často dostávají až na dvojnásobek odhadní ceny.

Třetí patro panelového domu. Byt tři plus jedna veliký přes osmdesát metrů čtverečních. Svého majitele našel před pár dny. Vyvolávací cena na internetu byla dva miliony čtyři sta tisíc korun. Ještě hodinu před koncem aukce byla nabídka jen o 70 tisíc korun vyšší. Konečná cena se ale vyšplhala přes tři miliony.

„V aukcích dosahujeme vyšších cen, než se dosahuje v přímém prodeji na volném trhu. A přesto jsou klienti strašně spokojení, že dobře koupili. Protože vědí, že kdyby to nekoupili, tak je tady druhý v pořadí, který nabídl jen o pět tisíc méně,“ řekl jednatel aukční firmy Ivo Gavlas.

Je možné, že díky elektronickým aukcím přichází města o byty. Města a obce vědí, že se chystá nový zákon o sociálním bydlení. Tam je dána jistá povinnost obcí zřizovat svůj bytový fond. Obce, které prodají více bytů, mohou být v nevýhodě, protože i tak budou muset zajistit bydlení pro slabší sociální skupiny. Obce ale prodávat mohou a také to dělají a své byty nabízejí.
Klára Dostálová
náměstkyně ministryně pro místní rozvoj

Velkou výhodou elektronických aukcí jsou přesně stanovené termíny prohlídek. Na tento byt se přišlo podívat asi pět desítek lidí. „Dokážete si představit, že kdybyste prodávala svůj vlastní byt, že by v průběhu doby vám tam chtělo přijít nějakých padesát lidí na prohlídku?,“ ptá se Gavlas.

Výhodou aukcí je, že zájemci nemusí být u nich přítomni osobně

Další výhodou je také to, že zájemci nemusí být během aukce přítomní osobně. Často se tak stává, že přihazují elektronicky na dovolené v cizině. Elektronické aukce lákají čím dál víc i soukromé vlastníky. Nejčastěji ale nemovitosti po internetu prodávají města a městské části. „Za prvé se elektronickou aukcí otevřeme co nejširšímu spektru kupujících. Za druhé jsme přesvědčení o tom, že je to jediný možný způsob dosáhnout ceně, době a místě obvyklé, tak jak nám to přikazuje zákon,“ vysvětluje starosta městské části Praha 11 Jiří Štyler.

Aukce přes internet jsou zatím fenoménem Prahy. Za poslední tři roky se touto cestou prodalo v hlavním městě asi 400 bytů.