Unipetrol se za čtvrtletí propadl do ztráty, odůvodňuje to odstávkami

Petrochemický holding Unipetrol v prvním čtvrtletí vykázal ztrátu 25 milionů korun. I když se loni vrátil k zisku, který byl za celý rok sedm miliard, ovlivnila společnost srpnová nehoda v Záluží u Litvínova. Za poklesem na začátku letošního roku tak jsou podle Unipetrolu odstávky ve výrobě.

Unipetrol se dostal za první tři měsíce do ztráty 25 milionů korun, v předcházejícím čtvrtletí ještě byla společnost v kladných číslech s čistým ziskem ve výši 182 milionů korun. Před rokem dokonce dosáhl čistý zisk úrovně dvou miliard. Analytici nyní očekávali čistý zisk pod 20 milionů korun. Snížily se i tržby, a to o 26 procent na zhruba 17,7 miliardy korun. 

„Reportovaná čísla hodnotíme jako ve shodě s očekáváním. Makroprostředí je stále velmi pozitivní a Unipetrol by s přihlédnutím k neplánované odstávce dosáhl opět rekordních výsledků,“ uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

„V prvním čtvrtletí roku 2016 byly výsledky společnosti Unipetrol výrazně ovlivněny omezenou výrobou v důsledku mimořádné události na etylénové jednotce ze dne 13. srpna 2015 a také pravidelnou odstávkou chemického areálu u Litvínova probíhající od března,“ uvedla firma. 

Celý výrobní závod odstavili na měsíc, firma však přiznala, že se při tom objevily problémy. Na jednotce vakuové destilace došlo při dokončování údržbových prací k požáru. „Kvůli této události bude zatím obnoven provoz pouze na části rafinérie,“ uvedl Unipetrol. „Doufáme, že se podaří provoz rafinérie zcela obnovit v nejkratším možném termínu,“ dodal Świtajewski. 

Čísla by měly Unipetrolu zlepšit peníze z pojištění

Stále odstavená je po srpnovém požáru etylénová jednotka v Záluží u Litvínova a její oprava by měla být dokončena v červenci. „V tuto chvíli předpokládáme postupné najíždění produkce až na úroveň 80 procent během srpna,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Plně v provozu by pak měla být do konce října. Finanční ředitel Unipetrolu Miroslaw Kastelik řekl, že po sečtení s odhadovaným ušlým ziskem v loňském roce Unipetrol zatím kvůli této havárii přišel o 7,4 miliardy korun. 

S ohledem na pojištění Unipetrol předpokládá, že za první čtvrtletí by měl získat zpět ušlý obchodní zisk odhadovaný na 2,9 miliardy korun. Také očekává od pojišťovny přibližně 2,4 miliardy korun za ušlý zisk v loňském roce a další čtyři miliardy za náklady na opravu etylénové jednotky.

Výsledky by si ale Unipetrol mohl vylepšit ve druhé polovině letošního roku. Kromě plánovaného náběhu výroby etylénové jednotky by totiž mělo dojít na pojistné plnění ze strany pojišťovny, nebo alespoň jeho výrazné části.
Petr Hlinomaz
analytik

Firma ale poukázala na to, že byl proti loňsku vyšší o 46 procent prodej rafinerských produktů a růst vykázal maloobchod, když Benzina dále zvýšila svůj tržní podíl na 16,3 procenta.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN Orlen v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 55 procent na 337 milionů zlotých (2,1 miliardy korun). Propad podle firmy způsobily nízké ceny ropy a posílení polského zlotého.

Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek drží investiční fondy a menšinoví akcionáři.