Jednotné inkasní místo nikde – NKÚ zjišťuje, kam zmizely tři miliardy

Události: Miliardy vyhozené za projekt jednoho inkasního místa (zdroj: ČT24)

Češi stále platí odvody ze svých příjmů na třech různých místech. Už víc než rok ale měli své peníze posílat jen na finanční úřad. Za projekt vytvoření jednoho inkasního místa přitom stát zaplatil v minulých šesti letech přes tři miliardy korun. Nejvyšší kontrolní úřad teď zkoumá, jestli ministerstvo financí vynaložilo peníze efektivně. Resort tvrdí, že nepochybil.

Češi musí s formulářem pro daňové přiznání zajít do 1. dubna na příslušný finanční úřad, do 2. května dorazit na pobočku České správy sociálního zabezpečení s ročním přehledem o příjmech a výdajích a do stejného data zajít s tímto tiskopisem o ročních příjmech a výdajích i do pobočky své zdravotní pojišťovny. Další možností je poslat všechny tři vyplněné formuláře na tři různé úřady elektronicky.

Systém měl být přitom už nějakou dobu mnohem jednodušší. „Ukázalo se, že je to skutečně velmi rizikový projekt, měly být utraceny tři miliardy korun, a to jen na určitou část toho projektu,“ podotkl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Skutečně nevím, kam ty peníze šly. Doufejme, že to NKÚ vyšetří.
Andrej Babiš
ministr financí
obrázek
Zdroj: ČT24

Zákon o jednom inkasním místě prosadil ve sněmovně už v roce 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Sjednocení odvodů mělo platit od roku 2015. V roce 2014 ale plán zrušil Kalouskův nástupce Andrej Babiš (ANO).

„Ten projekt nebyl připraven jednoduše, takže se vydaly peníze, nebyl připraven a navíc do toho byla namíchaná superhrubá mzda. Byla to taková mina pana Kalouska, která měla nabourat náš rozpočet,“ prohlásil Babiš.

Kalousek se okamžitě ohradil. „Jsou to velké ztráty, Babiš by něco takového ve své vlastní firmě neudělal. Něco, co šetří náklady a pracovní místa, by určitě zavedl,“ je přesvědčen exministr financí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle analýzy firmy Deloitte mělo stát jedno inkasní místo přes čtyři miliardy. Po spuštění mohlo ušetřit až jednu a půl miliardu ročně - hlavně díky propuštění tisíců úředníků a lepšímu výběru odvodů.

K tomu ale nedošlo. Podle bývalého náměstka ministra financí Ladislava Minčiče (ODS) i proto, že projekt už v roce 2013 utlumila Rusnokova vláda. „Smůla byla ta, že už začátkem léta 2013 přišla úřednická vláda, která pochopitelně měla trochu jiné, limitované cíle nebo ambice,“ konstatoval Minčič.

Nejvyšší kontrolní úřad dokončí podrobnou zprávu do měsíce. Konkrétní fakta o utracených miliardách za jedno inkasní místo zveřejní v červnu.