O úvěry od stavebních spořitelen je stále zájem

Zájem o úvěry od tuzemských stavebních spořitelen se loni v meziročním srovnání zvýšil o více než pětinu. Poptávka navíc pokračuje i letos, kdy spořitelny poskytly úvěry za 10 miliard korun, tedy meziročně o jedenáct procent více. Klesá naopak zájem o uzavírání nových smluv o stavebním spoření. Loni jich bylo uzavřeno o čtvrtinu méně, letos zatím o dvanáct procent.

Tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý však očekává v dalších měsících růst počtu nových smluv. A to díky účinnosti novely, která nově upravuje ukončování stavebního spoření pro nezletilé účastníky. Ti tak už nepotřebují souhlas opatrovnického soudu.

Průzkum stavebních spořitelen potvrdil, že lidé vnímají stavební spoření jako pomocníka na financování bydlení, uvedl Šedivý. 

Jednička měla jako jediná pokles. Ale čeká růst

Jednička na trhu, ČMSS, za čtvrtletí zaznamenala jako jediná meziroční pokles objemu poskytnutých úvěrů. Důvodem je podle mluvčího Tomáše Kofroně spouštění nového IT systému za jednu miliardu korun.

„Po dobu dvoutýdenního přechodu na nový systém došlo k omezení obchodních aktivit, tento výpadek bude nicméně nahrazen zvýšenou produkcí v následujících měsících. Pro celý letošní rok počítáme s růstem zájmu o nové smlouvy i nárůstem poskytnutých úvěrů,“ uvedl.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

  • Jednička na trhu stavebních spořitelen, ČMSS poskytla úvěry za 4,2 miliardy korun. Meziročně šlo o pokles 17 procent.
  • Úvěry od Modré pyramidy činily 2,1 miliardy korun, což představovalo růst 140 procent. 
  • Třetí SSČS poskytla úvěry za 1,8 miliardy korun (+ 55 procent) a čtvrtá Raiffeisen stavební spořitelna za 1,5 miliardy (+ 2 procenta). 
  • Zdroj: ČTK