Obce se pustily do České pošty. Na některé pobočky prý musejí doplácet

Události: Obce si stěžují, že musejí na pobočky pošty doplácet (zdroj: ČT24)

Projekt Pošta Partner, v rámci kterého Česká pošta převádí pobočky na jiné provozovatele jako jsou obecní úřady nebo místní obchodníci, by měla prověřit vláda. Vyzvalo ji k tomu Sdružení místních samospráv. Podle něj má totiž projekt nevyvážené podmínky a některé obce na něj doplácejí. Pošta si ale stojí za svým, projekt je podle ní vyvážený a životaschopný.

Předseda sdružení Stanislav Polčák (STAN) uvedl, že pošta neposkytuje partnerům takovou odměnu, aby provozování poboček v některých případech nebylo pro obce ztrátové. Smlouvy navíc na obce přenášejí vysokou míru odpovědnosti včetně sankcí.

Rozhodně všem radím, aby bojovali za vyšší základní provizi. Protože obce nemohou na tyto služby doplácet ze svých rozpočtů, což se při současných cenách děje.
Jitka Ryšavá
starostka obce Řisuty

Sdružení vedle toho kritizuje, že Český telekomunikační úřad (ČTÚ) stále nevydal prováděcí vyhlášku k poštovnímu zákonu. „Obce nechtějí přijímat tak závažné rozhodnutí, jako je převzetí pošty do vlastní režie v době, kdy není vyjasněno, jakou hustotu sítě poboček bude muset Česká pošta provozovat. Klíčová vyhláška totiž zatím nebyla vydána a starostové si nemají kde ověřit, zda v jejich obci může pošta bez náhrady skončit, či ne,“ uvedl Polčák.

Mluvčí pošty: Kdyby to bylo tak nevýhodné, tak se nám nehlásí další starostové (zdroj: ČT24)

Podle Polčáka obcím nevyhovuje ani provozní model, který pošta uplatňuje tam, kde má vlastní pobočku. Vadí jim zejména nevhodná otevírací doba, která nebere ohled na dojíždějící občany.

Franšízy jsou vyrovnané, tvrdí pošta

„Částka, kterou vyplácíme našim partnerům, je složená z fixní částky, což je de facto odměna za to, že vůbec provozuje Poštu Partner, a z motivační složky, která funguje na principu – čím více služeb poskytuje nad základní rámec, tím více financí od České pošty získává,“ dodává mluvčí pošty Matyáš Vitík a dodává, že projekt je vyrovnaný, o čemž podle něj svědčí zájem řady starostů. 

Česká pošta provozuje 3214 poboček, z toho zhruba 140 partnerských. Podle Vitíka je připraveno dalších zhruba 200 projektů na letošní rok. Do roku 2025 by měla mít pošta jen 700 vlastních poboček a 2500 partnerských. Projekt vzala vláda na vědomí loni v únoru.

Český telekomunikační úřad přiznal poště za rok 2014 příspěvek na úhradu ztráty z poskytování základních služeb 657 milionů korun. To je o 1,1 miliardy korun méně, než firma požadovala. Podobně podnik skončil, když žádal zaplacení nákladů za rok 2013. Od května pošta zdraží některé služby, například poslání dopisu bude stát 16 korun místo 13 korun.