Pošta couvla od záměru zřídit si vlastní banku. Raději začne hledat nového partnera

Pošta nebude bankou (zdroj: ČT24)

Česká pošta se rozhodla, že nebude vytvářet vlastní banku. Analýza ukázala, že by tento krok byl riskantní. Po vlastní bankovní licenci přitom volali jak premiér Bohuslav Sobotka, tak i vicepremiér Andrej Babiš. Služby v pojišťovnictví a bankovnictví chce pošta nabízet i po roce 2017, kdy vyprší současné smlouvy.

V roce 2017 vyprší poště smlouva s ČSOB. S nově vybranou firmou chce nabízet minimálně stejný rozsah bankovních služeb, které již nyní nabízí. V současné době pošta dostává od svých partnerů 1,5 miliardy korun ročně. I tuto částku by chtěla přinejmenším udržet. 

Ze studie pošty vyplynulo, že zřízení vlastní banky by bylo příliš riskantní. Například kvůli nejistotě, kdo by byli její klienti. S těmito závěry souhlasilo i ministerstvo vnitra, které je zřizovatelem pošty. 

Zákazník z ulice je rozebrán a Česká pošta by se musela stát bankou pro stát. Z analýz, které máme, vyplývá, že se pošta touto cestou vydat nemá. Potřebujeme partnera, který zaplatí slušné peníze.
Milan Chovanec
Ministr vnitra hostem Týdne v politice (zdroj: ČT24)

Ambice jsou podobné, ale chceme se podívat i na druh toho partnerství, uvedl ke staronovému směru generální ředitel pošty Martin Elkán. Dodal, že nechtějí mít zprostředkovatelskou smlouvu.

Příští týden by už mělo být jasno, která firma bude poště radit s nabídkami. Během jara by pak mělo být vypsáno otevřené výběrové řízení. 

Jde o to, pokud tam bude pokračovat nějaká banka, aby proběhlo transparentní výběrové řízení.
Andrej Babiš
premiér v demisi

Podle studie pošty už její zaměstnanci na přepážkách bankovní služby znají a nabízejí je. „Na co si vzpomenete, osobní účty, firemní účty, hypotéky,“ uvedla vedoucí pošty Brno 2 Romana Lidaříková. 

Poslanec ODS Martin Novotný řekl, že bankovní služby využívají starší, konzervativní klienti, pro které je důležitý osobní kontakt. Pokud jde ale o poštu, tak to nemá dlouhodobý strategický význam. Podle politiků by se pošta měla soustředit na poskytování služeb on-line.

  • V roce 2014 hospodařila se ziskem před zdaněním ve výši 241 milionů korun, což byl meziroční pokles o pětinu.
  • Za loňský rok pošta očekávala zisk kolem 50 milionů korun. 
  • Pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců a provozuje 3200 poboček, z toho je více než tisícovka ztrátových. Část poboček chce v příštích letech dál převádět na partnery, rušit je nebude.