Pošta dostala od úřadu za své ztrátové služby o miliardu méně, než chtěla

Český telekomunikační úřad přiznal České poště za rok 2014 příspěvek na úhradu ztráty z poskytování základních služeb 657 milionů korun. To je o 1,1 miliardy korun méně, než požadovala. Podobně podnik dopadl, když žádal zaplacení nákladů za rok 2013. Rozhodnutí ještě není pravomocné. Pošta proti němu podala rozklad.

Podle zákona o poštovních službách je Česká pošta povinna zajistit na celém území Česka všeobecnou dostupnost základních služeb. Mezi ty patří dodání poštovních zásilek do dvou kg, dodání balíků do deseti kg, doručení peněž poštovní složenkou nebo dodání doporučených a cenných zásilek.

Ztrátu z univerzální služby měl původně hradit fond, do kterého měli přispívat všichni hráči na trhu podle svého podílu, tedy nejvíce Česká pošta.

Chystaná novela poštovního zákona ale tuto povinnost převádí na stát. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se kvůli tomu loni střetl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a prosadil maximální výši úhrady. Ta by měla být za rok 2015 do 700 milionů korun, další rok o 100 milionů méně a v dalších letech maximálně půl miliardy korun.

  • V roce 2014 hospodařila se ziskem před zdaněním ve výši 241 milionů korun, což byl meziroční pokles o pětinu.
  • Za loňský rok pošta očekávala zisk kolem 50 milionů korun. 
  • Pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců a provozuje 3200 poboček, z toho je více než tisícovka ztrátových. Část poboček chce v příštích letech dál převádět na partnery, rušit je nebude.