Dlouhý: Omezení prodejní doby je diskriminační, možná skončí u Ústavního soudu

Omezení prodejní doby je diskriminační, možná skončí u Ústavního soudu (zdroj: ČT24)

Pokud sněmovna tento týden schválí omezení prodejní doby obchodů o svátcích, chtějí se Hospodářská komora (HK) a Svaz obchodu a cestovního ruchu obrátit na Ústavní soud, aby přezkoumal ústavnost návrhu. Návrh je podle nich totiž pro část obchodníků diskriminační. Navíc jde zcela proti evropskému trendu, vyplývá z vyjádření obou podnikatelských svazů.

„Předložený návrh je dle našeho názoru diskriminační, pokud by tento týden Poslaneckou sněmovnou prošel, obrátíme se na vybrané poslance, abychom jejich prostřednictvím požádali Ústavní soud o přezkum ústavnosti návrhu,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Navíc není ani podle něho jasné, jestli bude zavřeno jen o svátcích, nebo jestli do toho budou v budoucnosti zahrnuty i neděle. „Jak jsem byl upozorněn, tak do toho nejsou zahrnuty ani všechny svátky, 1. květen například. Je to něco, co nepatří do našeho právního řádu,“ uvedl Dlouhý.

Podle něj tak nejsou zaručena rovná práva pro všechny - jedné skupině bude zákonem znemožněno podnikat a pracovat a jiné to bude umožněno, rozdíl je pouze v tom, o jak velkou prodejní plochu jde, dodal. Omezení by se nemělo vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních.

Diskriminace je jednoznačná. Uzavření prodejen se týká těch nad 200 metrů čtverečních. Týká se to i elektra nebo obuvi. Diskriminace je také mezi kamennými obchody a e-shopy. Ty totiž nebudou mít zavřeno a nebudou mít žádné omezení v doručování. Je tu vytvářená specifická konkurenční výhoda.
Marta Nováková
prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu

„Snažíme se to prosadit od roku 2004 a důvodem je, abychom se přiblížili evropsky vyspělým zemím a zlepšili podmínky zaměstnanců v obchodě. V první řadě jde, a to bych chtěla podtrhnout, o zaměstnance, ne o zákazníky,“ dodává předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Ranáta Burianová. 

Některé evropské země již od regulace prodejní doby ustoupily

Trend v zemích Evropské unie podle komory ukazuje, že řada států od regulace prodejní doby ustupuje. Příkladem jsou země jako Portugalsko a Finsko, které ještě v loňském roce otvírací dobu regulovaly, nově však nechaly toto rozhodnutí na podnikatelích.

Návrh, který se týká i velkoobchodů, může ve dnech volna dopadnout i na zásobování restaurací či malých obchodníků. „V průběhu jednoho svátečního dne obslouží jeden velkoobchodní řetězec ve svých 13 pobočkách okolo 18 tisíc restaurací a 14 tisíc maloobchodů, což bude představovat citelný výpadek,“ uvedla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

  • Obchody by podle senátního návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze dopoledne. 
  • Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích a vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží.

Senátnímu návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě by se měla v úterý ve třetím čtení věnovat sněmovna. Hospodářský výbor minulý týden doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh Štěpána Stupčuka (ČSSD), podle kterého by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních, v nichž je více nájemců. Pokud by v nich byly uzavřeny velké prodejny, menší obchodníci by museli nést provozní náklady celých center, uvedl ve zdůvodnění.

Navrhované omezení otevírací doby obchodních řetězců o některých svátcích by znamenalo denní propad tržeb zhruba 700 milionů korun včetně propadu odvodů DPH, uvedl dříve Svaz obchodu. Omezení prodeje o svátcích se snaží odbory prosadit řadu let. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu.

Vydáno pod