Singapur obhájil pozici nejdražšího města na světě, v Evropě vede Curych

Nejdražším městem pro život je třetím rokem za sebou Singapur. O druhou a třetí příčku se dělí Curych a Hongkong. Uvedla to ve své zprávě britská analytická společnosti Economist Intelligence Unit (EIU).

Hongkong se ve srovnání s loňským rokem posunul vzhůru o sedm příček. Naopak o tři místa klesla pátá Paříž, která zůstává jediným městem eurozóny v první pětici.

Letošní žebříček výrazně ovlivnil růst dolaru a naopak pokles dalších měn, včetně eura. Dopad měl také pokles cen ropy a komodit a geopolitické napětí, upozornila EIU.

Za téměř 17 let, co pracuji na tomto průzkumu, si nevzpomínám na tak nestabilní rok, jako rok 2015.
Jon Copestake
editor průzkumu

Růst dolaru přispěl k posunu amerických měst New York a Los Angeles: obě se dostala do první desítky. New York se proti předchozímu roku posunul o 15 příček vzhůru, když v roce 2011 klesl dokonce až na 49. místo. Město Los Angeles postoupilo o 19 příček vzhůru.

Naopak pokles australského dolaru vyřadil z první desítky dvě australská města, Sydney a Melbourne. Australský dolar od počátku roku 2015 klesl vůči americkému o sedm procent.

Naopak nejlevnějším městem je podle EIU Lusaka, hlavní město Zambie. Za ním následují indická města Béngalúr a Bombaj.

Žebříček nejdražších měst světa sestavuje i švýcarská banka UBS – v něm loni zvítězil švýcarský Curych. Za ním následovaly Ženeva a New York. Celkem bylo v první desítce 5 měst z Evropy. Praha skončila na 66. místě, nejhůře se umístil Kyjev. Banka hodnotila celkem 71 měst.

Studie má pět základních kategorií, ceny zboží a služeb, platy v daném městě, kupní síla obyvatel, vliv kurzu měn a inflace, a The Big Mac index, tedy jak dlouho trvá obyvatelům v daném městě, než si vydělají na velký hamburger. 

  • První místo obhájilo město Singapur ze stejnojmenného státu. Na druhém až třetím místě se společně umístily švýcarský Curych a čínský Hongkong.
  • Čtvrtá příčka patří Ženevě (Švýcarsko), za ní skončila Paříž (Francie). Šestý se umístil Londýn (Velká Británie) a sedmý New York (USA).
  • Osmou až desátou příčku společně obsadily Kodaň (Dánsko), Soul (Jižní Korea) a Los Angeles (USA).
  • Zdroj: EIU, ČTK