Nejdražším městem světa je Curych. Praha je až 66., nákladnější je i Bratislava

Švýcarská banka UBS v novém průzkumu vyhodnotila Curych jako vůbec nejdražší město světa. Za ním následují Ženeva a New York. Celkem je v první desítce 5 měst z Evropy. Praha skončila na 66. místě, nejhůře se umístil Kyjev. Banka hodnotila celkem 71 měst.

„Studie má celkem 5 základních kategorií, ceny zboží a služeb, platy v daném městě, kupní síla obyvatel, vliv kurzu měn a inflace, a The Big Mac index, tedy jak dlouho trvá obyvatelům v daném městě vydělat si na velký hamburger,“ vysvětluje pravidla průzkumu redaktor ČT Miloš Minařík.

Tříčlenná curyšská rodina utratí za měsíc více než 3600 dolarů (asi 86 tisíc korun). V Ženevě je to o 100 dolarů méně, v New Yorku 3340 dolarů. Srovnává se cena košíku se 122 položkami, který obsahuje zboží a služby. Je v něm například zahrnuto 15 kilogramů zeleniny, což je prý průměrná měsíční spotřeba pro tři lidi, nebo nový počítač, který se pořizuje jednou za 2 a půl roku. „Porovnávají se také ceny za taxíky, kino nebo dokonce ostříhání u holiče, přičemž se muži a ženy počítají zvlášť. Výzkumníci to pojali velmi zevrubně,“ říká Minařík.

Pakliže se započítá i nájem, americká města se dostanou do popředí. Dvouložnicový byt bez vybavení přijde ve Spojených státech na zhruba 4300 dolarů, v Curychu „pouze“ na 2400 dolarů. Nejvyšší platy i kupní sílu ovšem nemají občané v USA či Švýcarsku, ale obyvatelé Lucemburku. Z průzkumu také vyplývá, že průměrný člověk pracující v Curychu si vydělá na mobilní telefon iPhone 6 za 21 hodin, zatímco Kyjevan obvykle pracuje na stejné zařízení 628 hodin.

Sídliště na pražském Jižním městě
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Praha je lacinější než Bratislava

Jako velmi levný z výzkumu vyšel život v hlavním městě České republiky. Tříčlennou rodinu vyjdou náklady na 1600 dolarů, což je zhruba 38 tisíc korun. „Umístila se jen 5 míst před úplně posledním městem, kterým je Kyjev. Na Vídeň ztrácí 20 míst, 13 na Bratislavu. Nabízí se otázka, jak je porovnání přesné. Ze všech žebříčků se Praha umístila nejlépe na The Big Mac indexu, kde na ni vychází 50. místo. Na hamburger vydělávají Pražané 30 minut. První Hongkong má 9 minut, v posledním Nairobi se na Big Mac pracuje skoro 3 hodiny,“ porovnává Minařík.

Praha skončila ze 71 porovnávaných měst šestá od konce (zdroj: ČT24)