Podnikatelům by Babiš vrátil daňovou slevu na děti, omezil by jim ale paušály

Události ČT: Babiš navrhl vrátit daňové slevy pro podnikatele, použití paušálu by ale limitoval (zdroj: ČT24)

Podnikatelé, kteří používají výdajové paušály, by se už od příštího roku mohli znovu hlásit o daňové slevy na děti i manželku. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by ale změnu kompenzoval tím, že by paušály místo účetnictví mohli používat jen ti živnostníci, kteří mají roční obrat do milionu korun. Koaliční partneři by ho mohli podpořit.

Ministerstvo financí navrhuje vrátit drobným živnostníkům daňové slevy. Zatímco nyní mohou například slevu na dítě uplatnit jenom ti, kteří si vedou účetnictví, od roku 2017 by se výhoda mohla vrátit i těm, kteří v daňovém přiznání používají výdajové paušály. Daňové slevy na děti si nyní nemůže uplatnit zhruba 100 tisíc živnostníků.

Na první dítě má vycházet roční sleva na dani na skoro 13 a půl tisíce korun, na druhé dítě 17 tisíc a na třetí a další dítě přes 20 a půl tisíce ročně. Zákon zvyšující tyto slevy mají během března schválit poslanci.

Slevy na děti pro živnostníky
Zdroj: ČT24

Návrat slev na dani ale nebude jen tak a zasáhne podnikatele s vyšším obratem. V současnosti mohou prostřednictvím paušálů danit lidé s obratem do dvou milionů korun ročně, Babiš by však chtěl hranice posunout dolů na jeden milion korun. „Aby to bylo na hranici registrace DPH,“ uvedl ministr financí.

Opozice kritizuje, koalice je smířlivá

Pravicová opozice se k této části staví negativně. „Přineslo by to nadbytečnou administrativu živnostníkům, kteří by nově museli vést složité účetnictví,“ zmínil ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že to je „jenom další kapka do smrtícího koktejlu likvidace malých a středních podnikatelů“.

Koaliční partneři jsou k návrhu smířliví. „Pokud by to byl kompromis, kterým dokážeme přinést slevu pro živnostníky, kteří mají děti, tak si myslím, že by se dal přijmout,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dopady na rozpočet
Zdroj: ČT24

Kvůli těmto změnám přijde státní rozpočet celkem o 1,5 miliardy korun ročně. Argument, že tuto částku by podle ministerstva financí dostali na daňových slevách právě živnostníci, ale zatím jejich zástupce nepřesvědčilo. „Někomu se pomůže, s tím my plně souhlasíme, ale také je třeba se dívat na ty, na které to dopadne a kteří z trhu odejdou,“ řekl šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. Pokud se však koalice na výdajových paušálech dohodne, měly by začít platit od příštího roku.