Vedení OKD uklidňuje odboráře: Na Karvinsku se bude těžit ještě nejméně dva roky

Hornické odbory se poprvé po odchodu Zdeňka Bakaly z NWR sešly s vedením OKD. Po jednání zřejmě už nejsou tak radikální a v pátek rozhodnou, zda skutečně sáhnou k ohlášenému rozšíření stávkové pohotovosti na všechny závody.  Od úterý platí pohotovost na dole Paskov. Důvodem změny je postoj vedení firmy, která chce situaci dolu Paskov vyřešit do dubna a zároveň zřejmě nechce zatím ukončit těžbu v dolech Lazy a Darkov.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský potvrdil, že v dolech na Karvinsku se bude zřejmě ještě dva roky těžit beze změn. Uzavření se do té doby bude týkat jen Dolu Paskov (Důlního závodu 3) na Frýdecko-Místecku.

„Paskov, ten asi vypadá, že by měl být v nejbližší době utlumen, karvinská část by asi vydržela déle. Uvidíme, co nám v pátek řeknou, a na základě toho se rozhodneme. Pokud by karvinská část zůstala do roku 2017 neměnná, tak bychom pozdrželi stávkovou pohotovost,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Vedení firmy bude podle mluvčího OKD nejdříve řešit důl Paskov. „Management OKD se musí zaměřit na sestavení ekonomického byznys plánu s výhledem na léta 2016 až 2017. Jedním z prioritních úkolů kromě šetření a restrukturalizace bude ukončení činnosti v Dole Paskov, které je na pořadu dne. Tím pádem ostatní části, ty karvinské doly, jsou odsunuty na další období,“ řekl.

Nejpozději do dubna by tak mělo být snad jasné, kdy a jakým způsobem se uzavře a jestli budou peníze na sociální program pro horníky.

obrázek
Zdroj: ČT24

OKD má existenční problémy, těžba je pro firmu kvůli klesajícím cenám uhlí ztrátová i přes zavádění úsporných opatření. Nedávno společnost oznámila, že kromě Dolu Paskov se chystá zavřít i doly Lazy a Darkov. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v OKD pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho na Dole Paskov zhruba 1700. Stávková pohotovost na Dole Paskov platí zatím do 30. dubna.

Odborový předák Dolu Paskov Rostislav Palička v úterní Devadesátce připomněl, že nikdo nechce nic jiného, než co již bylo zaměstnancům garantováno kolektivní smlouvou v roce 2013. „Pokud bychom se nedohodli v době stávkové pohotovosti, předpokládám, že v květnu proběhne hlasování ke stávce, a bude záležet na vyjádření zaměstnanců a od toho se budou odvíjet další kroky odborové organizace,“ uvedl Palička.

Vláda vyčkává

Analytici míní, že středeční změna akcionářské struktury NWR pod které spadá i OKD, by nakonec mohla přece jen přinést jednání s českou vládou o zachování pracovních míst v dolech OKD. „Noví majoritní akcionáři by totiž mohli začít prosazovat více konstruktivní zájmy,“ zkonstatoval ve středu analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Novým vlastníkem těžební společnosti NWR se stala skupina Ad Hoc Group sdružující tři britské investiční společnosti. Ta uvedla, že nadále hodlá podporovat OKD a spolupracovat s vládou a zainteresovanými stranami na stabilizaci podniku. Vláda v souvislosti s touto změnou oznámila, že počká, s jakými návrhy k útlumu těžby v černouhelné firmě OKD přijdou noví akcionáři jejího vlastníka NWR, shodli se ministři průmyslu a obchodu, práce a sociálních věcí a financí.

Odboráři však zatím zdůrazňují, že nemají nic potvrzeno písemně, v tuto chvíli jsou ale ochotni začátek stávkové pohotovosti pro všechny šachty pozdržet.