MMF nepošle na Ukrajinu ani dolar, dokud se situace v Kyjevě nezklidní

Další splátku ze slíbeného balíku 40 miliard dolarů (965 miliard korun) Mezinárodní měnový fond (MMF) Ukrajině, zdá se, jen tak nepošle. Finanční pomoc podle ukrajinské ministryně financí Natalije Jareskové fond Kyjevu poskytne až ve chvíli, kdy bude jasné, že v případě kolapsu současné vlády bude nová vláda pokračovat ve slíbených reformách.

Na další část finanční pomoci od MMF čeká Ukrajina už od října. Vyplacení třetí splátky ve výši 1,7 miliardy dolarů je totiž podmíněno tím, že vláda učiní ekonomiku konkurenceschopnější a omezí korupci. Nejistý dosavadní postup vlády premiéra Arsenije Jaceňuka v zavádění reforem doplněný politickými hádkami ale toto vyplacení v podstatě zastavil.

„Myslím si, že jejich (MMF) přístup není politický, ale budou čekat, dokud nebude jasné, kdo jsou výkonné orgány a zda tyto orgány převezmou zodpovědnost za plnění podmínek, podle kterých nám již poskytli 6,7 miliardy dolrů,“ řekla Jaresková ukrajinské televizní stanici ICTV. „Mohou poskytnout (finanční pomoc) jiné vládě, ale jiná vláda musí převzít zodpovědnost a závazky, které jsme přijali před rokem,“ dodala. Mluvčí MMF nebyl okamžitě k zastižení, aby se k prohlášení Jareskové vyjádřil.

Ministr: Nechci být loutkou zkorumpovaných skupin

Ukrajinská vláda se snaží vzpamatovat z nečekaného odchodu ministra hospodářství Aivarase Abromavičiuse. Ten podal minulý týden demisi s tím, že nechce být „loutkou“ zkorumpovaných zájmových skupin. Obvinil také blízkého spolupracovníka prezidenta Petra Porošenka, že se snaží zmocnit kontroly nad jeho ministerstvem.

Šéfka MMF Christine Lagardeová následně označila ministrův odchod z vlády za znepokojující. Změny v programu finanční podpory ale neoznámila.

Ukrajina je ale na penězích od MMF, USA a Evropské unie závislá. Ekonomika země loni klesla o více než deset procent, hlavně kvůli válce s proruskými separatisty na východě země, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod