České vedení si neoddychne. Kvůli Německu přes něj proteklo rekordně elektřiny

Tošovský: Česká soustava je občas tak vytížená, že nemá rezervy (zdroj: ČT24)

Oproti předchozímu roku prošlo loni přes českou přenosovou soustavu o 40 procent více elektřiny, uvedla společnost ČEPS, která soustavu provozuje. Nápory toku elektřiny zejména z Německa ale přestavují pro Česko problém. Podle ČEPSu to má negativní vliv nejen na bezpečnost provozu, ale znamená to i ztráty v tuzemské soustavě – vývoz elektřiny totiž klesl o čtvrtinu.

„Jedná se o neplánované přetoky elektrické energie způsobené často vysokou výrobou větrných elektráren na severu Německa, která směřovala na jih a východ Evropy,“ uvedl předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

ČEPS upozorňuje na nápory německé elektřiny dlouhodobě. Například na přelomu let 2014 a 2015 musel především kvůli nim přijmout mimořádná opatření za více než 60 milionů korun. Loni pak činily celkové náklady na opatření spojená s nápory elektřiny ze zahraničí více než 90 milionů. „Je to o polovinu více než za celý rok 2014,“ podotkla mluvčí ČEPS Barbora Peterová. 

Situaci by měly vyřešit nové transformátory v Hradci u Kadaně. S jejich výstavbou se začalo loni na jaře a dokončeny by měly být na konci letošního roku. ČEPS za ně zaplatí přes dvě miliardy korun.

Ve hře není pouze bezpečnost

ČEPS v souvislosti se zveřejněnými čísly o objemu elektřiny v české přenosové soustavě uvedl, že rostoucí tranzitní zatížení má negativní vliv nejen na bezpečnost provozu, ale i na ztráty v tuzemské soustavě. Ty podle firmy v loňském roce činily jednu terawatthodinu (TWh), asi o pětinu více než v roce 2014.

Velké fyzické toky z Německa a přes polskou soustavu měly souvislost také s nižším exportem České republiky. Ten loni oproti roku 2014 klesl téměř o čtyři TWh na 12,5 TWh.
ČEPS

Společnost rovněž informovala o tom, že všechny zdroje v Česku vyrobily za loňský rok téměř 84 TWh elektrické energie. Rekordní byla výroba v přečerpávacích vodních elektrárnách, která stoupla meziročně o víc než 20 procent na 1,3 TWh. Vzrostla ale i produkce fotovoltaických elektráren, a to asi o šest procent na více než 2,2 TWh.

Z důvodu neplánovaných odstávek naopak došlo k výraznému snížení výroby na jaderných elektrárnách, a to téměř o 3,5 TWh oproti roku 2014. Energetický regulační úřad, který čísla také sleduje, statistiku za celý loňský rok zatím nezveřejnil.

ČEPS dodal, že maximální zatížení české přenosové soustavy (11 022 MW) bylo loni zaznamenáno 9. února, minimální (4867 MW) pak ráno 2. srpna.