Malajsijský fond figuruje v kauze uplácení premiéra. Teď z něj zmizely miliardy dolarů

Malajsijský státní investiční fond 1Malaysia Development Berhad (1MDB) je už nějaký čas pod drobnohledem švýcarské prokuratury. Loni ho začala vyšetřovat kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz a nyní se domnívá, že z něj byly ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (100 miliard korun). Fond, který vznikl v roce 2009, vyšetřují i kvůli uplácení malajsijského premiéra.

Švýcarský generální prokurátor Michael Lauber uvedl, že vyšetřování „již odhalilo vážné známky toho, že peníze byly zpronevěřeny“. Část peněz byla podle něj přesunuta na švýcarská konta vlastněná bývalými veřejnými činiteli Malajsie a bývalými i současnými veřejnými činiteli Spojených arabských emirátů.

Laube k tomu dodal, že už oficiální cestou požádal Malajsii o pomoc při vyšetřování možného porušení švýcarských zákonů ohledně uplácení zahraničních činitelů, zneužívání funkcí, praní špinavých peněz a porušování povinností při správě cizího majetku.

Následovalo oficiální prohlášení malajsijské prokuratury, kde uvedla, že bude se švýcarskými kolegy spolupracovat. Upozornila však, že vyšetřování údajných darů předsedovi malajsijské vlády bylo zcela odděleno od vyšetřování fondu 1MDB, který od loňského srpna začaly vyšetřovat i švýcarské úřady.

Lauber o případu jednal loni v září v Curychu se svým tehdejším protějškem z Malajsie. Podle zdrojů agentury Reuters malajsijští činitelé silně naléhali, aby Lauber vyšetřování vzdal.

Dar od Saúdů?

O fondu se začalo ve spojitosti s malajsijským premiérem mluvit loni v červenci. Tehdy začaly tamní úřady 1MDB vyšetřovat kvůli podezření, že z něj byly vyvedeny stovky milionů dolarů právě na osobní konta premiéra Najiba Razaka.

Tento týden ale nový malajsijský generální prokurátor Mohamed Apandi Ali oznámil, že částka 681 milionů dolarů, která se loni objevila na osobních bankovních účtech premiéra, nepocházela z fondu 1MDB, ale byla darem od saúdské královské rodiny. Nešlo prý o trestný čin ani o korupci a premiér většinu peněz vrátil Saúdům. Podle analytiků ale v případu zůstává mnoho nezodpovězených otázek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Z toho, že Razak dostává od fondu peníze, premiéra obviňovali jeho kritici už dříve. Premiér to sice vytrvale popíral, přesto to ale pro něj znamenalo největší krizi v jeho politické kariéře a dostal se pod tlak, aby rezignoval. Kritiky, jako byl například předchozí generální prokurátor Abdul Gani Patail, nicméně během této doby premiér odvolal z funkcí.

  • List The Wall Street Journal ve svém článku z loňského července uvedl, že na premiérova konta bylo poukázáno pět vkladů. Dvě velké transakce v objemu 620 milionů dolarů a 61 milionů USD byly uskutečněny v březnu 2013 před parlamentními volbami.

Malajsijský státní fond 1MDB údajně vyšetřují také úřady v Hongkongu a ve Spojených státech.