Ukrajina sníží dovoz plynu, zcela ho přestane kupovat od Ruska

Ukrajina letos přestane odebírat zemní plyn od Ruska a bude ho nakupovat výlučně od zemí Evropské unie. Zároveň hodlá jeho dovoz snížit o pětinu až třetinu na 11 až 13 miliard krychlových metrů. Tiskové agentuře Unian to řekl ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn.

V loňském roce Ukrajina dovezla 16,4 miliardy kubíků plynu, z toho 6,1 miliardy z Ruska. To přitom bylo před rokem 2014 jejím jediným dodavatelem. Kvůli častým cenovým sporům a po prudkém zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi v roce 2014 se ale Kyjev obrátil na EU.

Ke střetu o plyn došlo i na konci loňského roku. Rusko přerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další surovinu nezaplatí předem. Ukrajina pak dala najevo, že se bez dodávek z Ruska obejde. 

Ve svých scénářích může vycházet z toho, že loni zvýšila dovoz plynu z EU dvojnásobně na 10,3 miliardy metrů krychlových. Navíc snížila jeho spotřebu o 21 procent na 33,7 miliardy krychlových metrů. Odráželo to ekonomický pokles a přerušení dodávek plynu pro separatistická území na východě země. Část spotřeby je země schopna uspokojit z vlastních zdrojů.

Pokuta Gazpromu: 100 miliard korun

V letošním roce se pak ukrajinský antimonopolní úřad rozhodl uložit ruskému plynárenskému podniku Gazprom pokutu 85 miliard hřiven (99,5 miliardy korun) za zneužití jeho monopolního postavení na ukrajinském trhu s tranzitem zemního plynu.

Ukrajinský úřad se k tomu ale už více nevyjádřil a podle analytika poradenské společnosti ENA Jiřího Gavora je celá tato záležitost podivná. „To údajně monopolní postavení Gazpromu může tkvít pouze v tom, že Gazprom uzavřel s ukrajinskou stranou v roce 2009 desetiletý kontrakt na tranzit ruského plynu do Evropy,“ říká Gavor.

Gazprom k možné pokutě uvedl, že hodlá bránit svá práva a legitimní zájmy. Již několik dnů před tím informoval, že Ukrajina dluží za odběr ruského plynu za třetí čtvrtletí 2,55 miliardy dolarů (63,4 miliardy korun). Kyjev má deset dnů na to, aby dluh uhradil, uvedl podnik.