Bankovní asociace mírně zhoršila odhad růstu české ekonomiky

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze mírně zhoršila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z listopadových 2,5 procenta. Hlavním faktorem oslabení letošního růstu jsou podle ČBA investice, které v roce 2015 posílily v důsledku kombinace unikátních a jednorázových impulzů, mimo jiné spojených i s dočerpáváním fondů Evropské unie. Podle analytiků oslovených redakcí webu ČT24 není však potřeba vnímat tento nový odhad nijak negativně.

„V tuto chvíli je odhad růstu HDP na letošní rok zatížen řadou nejistot. Například jak se v meziroční dynamice projeví menší čerpání EU fondů, jak se budou dále vyvíjet ceny ropy, co přinese zpomalování čínské ekonomiky. Růst HDP v letošním roce se tak může pohybovat v relativně širokém rozpětí 2–3 procenta, a mírně nižší odhad na letošní rok z nové prognózy ČBA tak není potřeba vnímat negativně,“ vysvětluje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Změna výhledu bankovní asociace je skutečně marginální a spíše odráží lepší loňskou dynamiku, soudí i analytik Komerční banky Viktor Zeisel. „Revize je vidět hlavně u investic, které loni rostly podle našeho odhadu o 7,5 procenta, takže vytvořily vysokou srovnávací základnu pro letošní rok. Objem prostředků ze starého programového období, které se mohou vyčerpat tento rok, je poměrně malý, aby měl podstatný význam pro makroekonomický vývoj. Ani jedna informace mi tak nepřijde zásadní z hlediska dlouhodobějšího vývoje české ekonomiky,“ říká Zeisel. 

Zamrazilová: Nabídka pracovních míst poroste (zdroj: ČT24)

Podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové se prognóza odvíjí od očekávání růstu v eurozóně mezi 1,5 až dvěma procenty v tomto i příštím roce, což ale dává dobrý základ pro domácí export a potažmo i domácí poptávku. „Česká ekonomika by v tomto období měla růst sice volnějším, ale dlouhodobě udržitelným tempem kolem 2,5 procenta s vyváženou rolí všech hlavních poptávkových složek,“ zdůraznila Zamrazilová.

Průměrná míra inflace by letos podle ČBA měla zůstat pod jedním procentem

Průměrná míra inflace by letos podle asociace měla dál zůstat pod jedním procentem. Pravděpodobnost ukončení intervenčního režimu České národní banky v průběhu roku 2016 je tak podle Zeisela nízká. „Exportéři si budou ještě jeden rok užívat výhod kurzového závazku a nízkých cen komodit,“ uvedl.

Pro loňský rok pak odhad růstu ekonomiky naopak ČBA zlepšila na 4,5 procenta z předchozích 4,2 procenta. Předloni ekonomika rostla o dvě procenta. V roce 2017 má růst HDP podle ČBA zrychlit na 2,7 procenta.

Ministerstvo financí ve stávající prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 2,7 procenta, za loňský rok o 4,5 procenta. Novou prognózu zveřejní úřad koncem týdne. Česká národní banka v aktuální prognóze očekává letos růst ekonomiky o 2,8 procenta, za rok 2015 o 4,7 procenta. Banka novou prognózu zveřejní příští týden ve čtvrtek.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků devíti tuzemských bank.