Důchodci si na penzi v příštím roce polepší až o tři stovky

Důchody v roce 2017 porostou (zdroj: ČT24)

Důchody příští rok porostou víc než letos. Penzisté si v průměru polepší o 200 až 300 korun měsíčně. Ministerstvo práce a sociálních věcí to plánuje v zákonu, který má umožnit vládě bez souhlasu parlamentu důchodcům výrazněji přidat. Opozice toto navýšení podporuje.

Letos se průměrná částka důchodu zvýší o 40 korun. Poslanci kvůli tomu loni v listopadu schválili mimořádnou penzi 1200 korun (bude vyplacena letos v únoru). Ministerstvo tak chce příští rok seniorům přilepšit rovnou ve stovkách. Znamenalo by to, že od roku 2017 by se penze vyhoupla až na 11 700 korun za měsíc.

„Já bych si samozřejmě přála, aby valorizace byly mnohem vyšší, ale bohužel těch lidí, kterých se to týká, je 2,9 milionu,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Minulý rok, kdy vláda zvýšila průměrný důchod o 200 korun, vydala na penze o téměř 9 a půl miliardy víc. Nejen kvůli růstu důchodů, ale i kvůli tomu, že penzistů rok od roku přibývá.

Opozice souhlasí, komunisté žádají větší navýšení

Ministr financí Anrej Babiš se navýšení důchodů o 300 korun nebrání. Má jen strach z protestu opozice. Ta však žádný odpor klást nemíní, což potvrdil i předseda strany TOP09 Miroslav Kalousek. Navíc podle komunistů by měl být růst důchodů ještě vyšší. „Důchodci cítí deficit z minulého propadu reálné kupní síly, takže by přivítali daleko vyšší částku,“ míní Jiří Dolejš, místopředseda KSČM.

Růst průměrného důchodu
Zdroj: ČT24

Kvůli tomu, aby už důchody nerostly jen o pár desetikorun, chce vláda o zvyšování důchodů rozhodovat i bez parlamentu. Když její zákon projde, bude moci sama bez souhlasu poslanců příští rok zvýšit důchody téměř o 200 korun. Pokud ceny porostou více, dostanou penzisté od příštího ledna vyšší částku.