Kyjev chce po Gazpromu pokutu 100 miliard. Zneužil prý monopolu

Gavor: Krok Kyjeva je možná odplatou za dluh Rusku (zdroj: ČT24)

Ukrajinský antimonopolní úřad se rozhodl uložit ruskému plynárenskému podniku Gazprom pokutu 85 miliard hřiven (99,5 miliardy korun) za zneužití jeho monopolního postavení na ukrajinském trhu s tranzitem zemního plynu. Oznámil to podle agentury Reuters šéf úřadu.

„Bylo přijato rozhodnutí v souvislosti se zneužitím monopolu na přepravním trhu…ze strany Gazpromu coby monopolního kupce. Pokuta činí 85 miliard hřiven,“ uvedl na Facebooku podle Reuters šéf úřadu Jurij Terenťjev. K údajnému zneužití monopolu se regulátor blíže nevyjádřil.

Gazprom odpoledne sdělil, že je rozhodnutím ukrajinského úřadu překvapen. Dodal, že hodlá bránit svá práva a legitimní zájmy.

Ukrajina si hraje na věštce

Ukrajinský úřad se k tomu ale už více nevyjádřil a podle analytika poradenské společnosti ENA Jiřího Gavora je celá tato záležitost podivná. „To údajně monopolní postavení Gazpromu může tkvít pouze v tom, že Gazprom uzavřel s ukrajinskou stranou v roce 2009 desetiletý kontrakt na tranzit ruského plynu do Evropy,“ říká Gavor.

A právě tuto smlouvu ukrajinská strana v současné době rozporuje v arbitráži, kterou posuzuje soud ve Stockholmu. „Rozhodnutí Ukrajiny tedy jako by předjímalo rozhodnutí arbitráže,“ dodává Gavor. Rusko již koncem listopadu přerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další dodávky suroviny nezaplatí předem.

Tento ukrajinský krok lze možná považovat za určitou odvetu – my vám dlužíme, vy nám dlužíte, takže nebudeme platit nic.
Jiří Gavor
analytik poradenské společnosti ENA

Gazprom pak tento týden v úterý oznámil, že Ukrajina dluží za odběr ruského plynu za třetí čtvrtletí 2,55 miliardy dolarů (63,4 miliardy korun). Kyjev má deset dnů na to, aby dluh uhradil, uvedl podnik.