Ruská banka Vněšprombank končí, její vedení podvádělo

Ruská centrální banka v úterý odebrala bankovní licenci finančnímu ústavu Vněšprombank. Konec banky, která patří do první čtyřicítky, je jedním z největších bankovních úpadků v Rusku a dokládá, jak klesající ruská ekonomika vytváří potíže v bankovním sektoru, uvedla agentura Reuters.

Centrální banka už 18. prosince zavedla ve Vněšprombank dočasnou nucenou správu s odvoláním na obavy o likviditu a kvalitu aktiv a na porušování pravidel pro minimální kapitálové rezervy. Krátce poté byla kvůli podezření na podvod zatčena šéfka banky Larisa Markusová.

Centrální banka nyní uvedla, že závazky banky překračují hodnotu jejích aktiv o zhruba 187 miliard rublů (57 miliard Kč). Dodala, že vedení banky dlouhou dobu různými způsoby vyvádělo z banky majetek ve svůj prospěch.

Relativně velký hráč, značné výdaje pro stát

Vněšprombank byla 34. největší ruskou bankou z hlediska hodnoty aktiv a 33. v pořadí podle objemu vkladů. Na trhu, kde působí zhruba sedm stovek bank, tak byla relativně velkým hráčem. Na vkladech měla asi 73 miliard rublů a z toho zhruba dvě třetiny byly pojištěny, což nyní znamená pro stát značné výdaje.

Pád Vněšprombank následuje po několika případech uzavření nebo sanace bank v loňském roce. Šlo vesměs o středně velké banky a jejich úpadky vyvolaly otázky ohledně kvality ruského bankovního dohledu.

Rubl v úterý sestoupil na nové rekordní minimum, jeho kurz se dostal k 85 rublům za dolar. Spekulativní tlak na měnu zesiluje kvůli vytrvalému propadu cen ropy, který zvyšuje obavy o ruskou ekonomiku, závislou na příjmech z prodeje energetických surovin. Od počátku roku rubl proti dolaru ztrácí přes 13 procent