Ropa stahuje dolů i rubl. Vývoz do Ruska opět klesne, varují čeští exportéři

Události: Ruskou ekonomiku táhne dolů levná ropa (zdroj: ČT24)

Pokud se rubl opět nepohne směrem vzhůru, mohl by český export do Ruska spadnout pod polovinu hodnoty roku 2014 – alespoň tak to odhaduje místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Loni od ledna do listopadu český vývoz do Ruska klesl o téměř třetinu a Ruská federace se na českém exportu podílí již jen ze dvou procent.

Propad ruské měny způsobily zejména neustále klesající ceny ropy. Jenom během posledních šesti měsíců rubl oslabil vůči dolaru o 44 procent. „Propad kurzu rublu má samozřejmě významný podíl na propadu našeho exportu. Prodražuje naše zboží, protože ceny jsou většinou stanoveny v eurech nebo dolarech,“ reagoval Daněk.

Pokles ruského rublu je pro tuzemské exportéry brzdou proto, že snižuje schopnost ruských odběratelů dovážet zboží ze zahraničí. Předpokládám, že toto je jediný kanál, kterým se depreciace rublu citelně promítá do české ekonomiky.
Pavel Sobíšek
hlavní ekonom UniCredit Bank
Pokud ceny ropy budou nadále klesat, pak musíme upřesnit rozpočtové údaje. Je nutné to pochopit, musíme se připravit na chudší scénář.
Dmitrij Medvěděv
ruský premiér

V období mezi lednem a listopadem loňského roku se export z Česka do Ruska propadl v meziročním srovnání o skoro 32 procent. Podle Daňka jsou nejvíce postiženou vývozní komoditou stroje a dopravní prostředky s propadem více než 25 miliard korun (- 36 procent).

Zahraniční zboží je pro Rusy drahé

Slabý rubl vede k tomu, že pro Rusy se stává dovážené zboží příliš drahým, a tím pádem klesá z jejich strany poptávka i po českých výrobcích. „Pozice Ruska mezi českými exportními destinacemi tak opět oslabí. Po úspěšných letech 2012 a 2013, kdy Rusko představovalo našeho sedmého nejdůležitějšího partnera na straně vývozu, kleslo v roce 2014 na osmou příčku a v roce 2015 ještě hlouběji,“ uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Například loni v listopadu vyvezli čeští exportéři do Ruska o více než polovinu menší objem zboží než do Rakouska a více než šestnáctkrát menší objem než do Německa. Celkový český export za loňský rok by podle odhadů měl dosáhnout na nový rekord 3,8 bilionu korun.

Podle prezidenta Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka má oslabování rublu za následek zásadní změnu v řízení rizik a zajišťování obchodů. Pojišťovny jsou mimořádně obezřetné a pohledávky pojišťují za výrazně horších podmínek než dříve. Zahraniční banky nejsou ochotny dávat záruky za odběratele českých firem v Rusku.

„Komerční banky potom v důsledku omezují financování exportů do tohoto teritoria. Znamená to, že zejména malé a střední firmy stojí před rozhodnutím, jestli exportovat na vlastní riziko. Část z nich raději proto s ruskými partnery neobchoduje,“ dodal Havlíček.

Vydáno pod