Ropa je nejlevnější od roku 2004. Poklesu nahrává spor Saúdské Arábie a Íránu

Analytik Bostl: Ropa je teď takovou obrácenou bublinou (zdroj: ČT24)

Světové ceny ropy klesly ve středu na nejnižší úroveň za posledních 11 let. Hlavním důvodem je současný spor mezi Saúdskou Arábií a Íránem, který vylučuje jejich případnou dohodu o výši těžby ropy. Výrazně se také zvýšily zásoby v USA.

Severomořská Ropa Brent i americká lehká ropa WTI stály méně než 35 dolarů za barel. Během dne ztrácely více než pět procent.

Hlavním důvodem je ostrý spor mezi ropnými velmocemi poté, co Saúdská Arábie popravila vlivného šíitského duchovního a Írán proti tomu silně protestoval. Skončily tak předchozí spekulace, že se tito přední ropní exportéři coby členové kartelu OPEC domluví na snížení produkce, aby tak zvýšili ceny.

Vývoj cen ropy v roce 2016
Zdroj: ČT24

„Ropa je nyní takovou obrácenou bublinou, kterou známe spíš z akciových trhů, kdy trhy rostou a najedou splasknou a za měsíc jsou o 50 procent níže. Ropy se těží ohromná kvanta, ale jednoho dne nastane stav, kdy se bude těžit, ale nebude, kdo by ropu koupil – těžba se tak bude muset dřív nebo později zastavit a cena půjde nahoru,“ dodává analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Poklesu nahrává i zpomalení ekonomického růstu v Číně a Indii

Dalším důležitým faktorem je rovněž růst zásob ve Spojených státech, nejvyšší od roku 1993. Poklesu navíc nahrávají i příznaky zpomalení ekonomického růstu v Číně a v Indii, uvedla agentura Reuters. V letošním roce se rovněž předpokládá zrušení západních sankcí na vývoz ropy z Iránu, což by mělo nadbytek „černého zlata“ ještě zvýraznit.

Akcie předních ropných firem, Exxonu a Chevronu ztrácely na americké burze více než dvě procenta.