Čínské akcie přestaly padat. Neuklidnil je trh, ale zásah z Pekingu

Čínské akcie přestaly padat (zdroj: ČT24)

Po pondělním prudkém propadu se čínské akciové trhy v úterý stabilizovaly, tendenci k poklesu ale analytici pozorují dál. Ke zklidnění nedošlo v důsledku samotného obchodování, ale díky zásahům vlády. Komise pro cenné papíry signalizovala nová pravidla pro omezení prodejů akcií a centrální banka intervenovala na podporu padajícího kurzu jüanu.

První burzovní den v novém roce se hlavní indexy na čínských akciových trzích propadly o sedm procent a obchodování bylo následně na zbytek dne přerušeno. Výprodej v Číně postupně zasáhl jak ostatní asijské trhy, tak i obchodování v Evropě a ve Spojených státech.

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zahájil úterní obchodování opět poklesem, a to o další dvě procenta. Úřady ale v podstatě ihned zasáhly, ve druhé polovině dne se ztráta snížila na zhruba jedno procento a v závěru index posílil o 0,3 procenta. Index šanghajské burzy SCI naopak stejným tempem oslabil.

Komise pro cenné papíry podle svých slov zvažuje, že by omezila podíl akcií, které mohou prodat velcí akcionáři veřejně obchodovaných firem během určitého období. Centrální banka vedle toho přilila na peněžní trh skoro 20 miliard dolarů (téměř 500 miliard korun) a obchodníci podle agentury Reuters uvádějí, že zřejmě využívá státních bank k podpoře jüanu.

Za propadem stojí průmysl

Pondělní propad akcií byl dán podle analytiků hlavě tím, že investoři zareagovali na informace o dalším propadu už několik měsíců klesajícího průmyslové sektoru v Číně. Tato zpráva společně s oslabující čínskou měnou tak zvětšila obavy o kondici druhé největší ekonomiky světa.

Vzhledem k tomu, že Čína má problémy, ať už s tvorbou pracovních míst, HDP, tamní průmysl už desetkrát po sobě klesal, tak pravděpodobně ta burza půjde lehce dolů.
Tomáš Kálal
analytik společnosti Conseq

Vedle toho ale významnou roli zřejmě sehrála i obava z hromadných výprodejů spojených s vypršením šestiměsíční lhůty, po kterou zahraniční investoři nemohli po loňské liberalizaci jejich investic prodávat své akcie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Analytici uvádějí, že udržet notoricky rozkolísaný a spekulacím snadno podléhající čínský akciový trh pod kontrolou bude velmi těžké. Podle některých vládní zásahy pouze udržují ceny akcií uměle vysoko, když se vezme v úvahu útlum ekonomiky a pokles firemních zisků. Vládní kroky také snižují objem obchodování, což trh více vystavuje velkým výkyvům a odrazuje zahraniční investory, kteří obvykle drží akcie déle než místní drobní spekulanti.

Kurz jüanu v úterý po pondělních ztrátách díky intervenci zpevnil na 6,5198 jüanu za dolar. V pondělí čínská měna klesla o 0,5 procenta na 6,5227 jüanu za dolar a sestoupila na nejnižší úroveň od dubna 2011. Za celý loňský rok jüan proti dolaru ztratil rekordních 4,7 procenta.