Čínské akcie se propadly a obchodování na burze se zastavilo

Čínské akcie začaly nový rok propadem (zdroj: ČT24)

Čínské akciové trhy se v první obchodní den tohoto roku propadly o sedm procent a obchodování s nimi bylo poté na zbytek dne přerušeno. Trh reagoval na zprávu o dalším propadu čínského průmyslového sektoru, která společně s klesající čínskou měnou prohloubila obavy o zdraví druhé největší ekonomiky světa. Za výprodejem stojí podle agentury AP také napětí na Blízkém východě, které zvýšilo světové ceny ropy.

Podle zahraniční agentur je to poprvé, kdy Číňané nový mechanismus pro přerušení obchodů na burze použili. Čína jej zavedla po loňských masivních výkyvech na domácích trzích, které patří k nejméně stabilním na světě.

Jakmile se index CSI 300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, vychýlí o pět procent oproti závěrečné hodnotě z předešlého obchodního dne, obchodování s akciemi a opcemi se přeruší na čtvrt hodiny. Výkyv o sedm procent, tedy takový, který nastal první obchodní den tohoto roku, pak způsobí pozastavení obchodů na celý zbytek obchodní dne.

Analytici: Dopad na Česko bude omezený

České akcie ztrácely podle indexu PX v pondělí dopoledne téměř dvě procenta. Zatím je ale podle analytika skupiny Roklen Lukáše Kovandy předčasné se obávat „tvrdého přistání“ čínské ekonomiky, jakkoli po pondělku jeho pravděpodobnost zase o trochu stoupla.

Propad čínských akcií
Zdroj: ČT24

„Aktuálně jde spíše o psychologické tržní výkyvy, které se projeví pouze na akciových indexech, a nikoliv ve výsledcích firem jako ČEZ nebo Komerční banka. Přímý dopad mohou pocítit české firmy exportující do Číny. A to nejen napřímo, ale i zprostředkovaně například skrze Německo,“ dodává analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Tvrdé přistání by pocítila i česká ekonomika, protože by poznamenalo ty české výrobce a vývozce, jejichž subdodavatelské produkty se do Číny dostávají po kompletaci v Německu.
Lukáš Kovanda
analytik skupiny Roklen

„Tvrdé přistání“ Číny spojené se závažným zpomalením globální ekonomiky by podle Kovandy vedlo k ochabnutí letošního růstu české ekonomiky. „Návrat Česka do recese lze však prakticky vyloučit i v případě zvláště závažného zpomalení čínské a potažmo globální ekonomiky,“ dodal.

„Světová ekonomika se v průměru vymanila z finanční krize a to, že si dneska burzy zažily černé pondělí, na tom nic nemění,“ říká člen představenstva investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha a dodává, že takových dnů, jako bylo pondělní obchodování, už historie zažila několik.

Průmysl, nebo sentiment v průmyslu hlásí zhoršující se situaci již pět měsíců v řadě a v tuto chvíli se tedy čínským politikům příliš nedaří tlumit ten pesimismus té části hospodářství, která zodpovídá zhruba z 40 procent za výkon ekonomiky.
Jan Bureš
ekonom Poštovní spořitelny

Průzkum ekonomického listu Caixin a společnosti Markit mezi nákupními manažery aktuálně ukázal, že čínský zpracovatelský sektor klesal v prosinci nepřetržitě už deset měsíců. Index aktivity čínského zpracovatelského sektoru se tak dostal na nejnižší úroveň od září a hlouběji pod hranici 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Data podle agentury Reuters zmírnila naděje, že čínská ekonomika vstoupí do nového roku v lepší kondici.

Napětí na Blízkém východě roste, dolů míří i další burzy

Dobrá zpráva pro akciové trhy není ani to, že Saúdská Arábie, která je největším světovým dodavatelem ropy,  v neděli oznámila, že přerušila diplomatické styky s Íránem. Stalo se tak v reakci na útok davu íránských demonstrantů na areál saúdského velvyslanectví v Teheránu. Útoku předcházela poprava šíitského duchovního v Saúdské Arábii, která v Íránu vyvolala protesty. Toto roustoucí napětí na Blízkém východě podle analytiků zvýšilo světové ceny ropy. 

Ropa Brent, která je hlavním ukazatelem vývoje cen ropy ve světě,  během pondělního obchodování vystoupla až k 39 dolarům za barel, o část zisků ale později přišla. Loni Brent kvůli nadměrné nabídce této suroviny na trzích zlevnil o 35 procent.

První den a první propad

Dolů první obchodní den zamířily také další burzy v regionu. Index tokijské burzy Nikkei 225 se propadl o 3,1 procenta, což je největší pokles za více než tři měsíce. Index jihokorejských akcií Kospi byl nižší o 2,2 procenta a hongkongský index Hang Seng ztrácel 2,8 procenta. 

Klesly také akciové trhy v Evropě. Panevropský index FTSErofirst 300 odepsal 2,53 procenta na 1401,16 bodu. Index Euro STOXX 50, který sleduje nejvýznamnější akcie v eurozóně, klesl o 3,14 procenta na 3164,76 bodu.

Kvůli tak slabému výsledku u jednoho z našich největších obchodních partnerů je samozřejmé, že ceny padají i u nás.
Fidel Helmer
analytik německé společnosti Hauck und Aufhaeuser

A prudkým poklesem zahájily také americké akcie. Dow Jonesův index třiceti předních akciových titulů amerického trhu krátce po zahájení obchodování oslaboval o zhruba dvě procenta na 17 080 bodů. Širší index S&P 500 odepisoval 1,80 procenta na 2006 bodů a index technologického trhu Nasdaq se pohyboval kolem 4900 bodů se ztrátou 2,2 procenta.