Slučování hotelových řetězců: Marriott bude mít přes milion pokojů

V příštím roce by mohl vzniknout největší hotelový řetězec na světě s 1,1 milionem pokojů ve více než stovce zemí světa. Hotelový řetězec Marriott International koupí za 12,2 miliardy dolarů (307,1 miliardy korun) konkurenční Starwood Hotels & Resorts Worldwide.

Dosud zůstává nejrozsáhlejším řetězcem InterContinental Hotels Group, pod nějž spadá zhruba 4800 hotelů. Pokud se spojí Marriott se Starwoodem, dohromady budou disponovat sítí pěti a půl tisíce hotelů, v nichž mohou nabídnout k ubytování 1,1 milionu pokojů.

Zmíněných 12,2 miliardy dolarů, které Marriott nabízí, je cena částečně v akciích a částečně v hotovosti. Po dokončení transakce by současní akcionáři firmy Starwood měli mít v nové, sloučené společnosti podíl 37 procent. Dohoda by měla být dokončena v polovině příštího roku.

Marriott zaostává za hotelovou jedničkou o několik set hotelů

Marriott provozuje hotely jak pod stejnou značkou, tak pod dalšími osmnácti značkami, včetně Ritz-Carlton, Residence Inn, Courtyard či Renaissance. Provozuje přes 4300 hotelů a rezortů v 85 zemích. V loňském fiskálním roce příjmy firmy činily téměř 14 miliard dolarů.

Starwood vlastní hotelové řetězce Sheraton, Westin nebo St. Regis a dohromady provozuje asi 1270 zařízení ve sto zemích světa. Firma letos na jaře oznámila, že zvažuje nové strategické možnosti své budoucnosti.

Hotel Sheraton v Bratislavě
Zdroj: Koller Jan/ČTK

V létě se v médiích objevily zprávy, že Starwood vede jednání o svém převzetí i s InterContinental Hotels nebo s provozovatelem hotelů Wyndham Woldwide. O koupi se měl ucházet také čínský státní investiční fond a dvě velké čínské společnosti. Koncem října se pak objevila zpráva, že o převzetí Starwood má zájem řetězec Hyatt Hotels.