Nezaměstnanost v Česku pokračuje v poklesu, v říjnu na 5,9 procenta

Nezaměstnanost v České republice klesla v říjnu na 5,9 procenta ze zářijových šesti procent. Lidí bez práce bylo 430 432, což je nejméně od února 2009, oznámil Úřad práce. Meziročně je pokles nezaměstnanosti výraznější, loni v říjnu činila 7,1 procenta a bez práce bylo o 89 206 lidí více. Změnou je však zastavení růstu volných pracovních míst, a to poprvé od ledna 2014.

„V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst. V meziročním srovnání by měla zůstat na nízkých hodnotách,“ očekává generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Silný ekonomický růst respektive rostoucí zakázky průmyslu, letošní boom stavebních prací a nakonec i oživení poptávky ve službách jsou hlavními důvody pro soustavné zlepšování situace na českém trhu práce.
Petr Dufek
analytik ČSOB

„Český trh práce je na dosah své kapacitě. Nejsme daleko od takzvané přirozené míry nezaměstnanosti. Další pokles pod její úroveň znamená, že čím dál víc podniků a oborů bude cítit nedostatek zaměstnanců a tlak na růst mezd,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Mnohé firmy už nyní podle ní hovoří o nedostatku pracovníků v některých profesích. Jde hlavně o technické obory, například slévárenství či kovovýrobu.

Místa jsou, odborníci ale ne

Nezaměstnaných bylo v říjnu o 11 460 méně než v září. Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v říjnu 413 314 lidí, kteří byli schopni okamžitě nastoupit do práce. Volných pracovních míst meziměsíčně mírně ubylo, zaměstnavatelé jich nabízeli 107 324.  

Dělali jsme průzkum a 70 procent našich firem potřebuje technicky vzdělané vysokoškoláky, 50 procent středoškoláky a nějakých 25 procent vyučence.
Jaroslav Hanák
prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Současný vývoj výrazně prohlubuje disproporci na trhu práce mezi nabídkou a poptávkou firem a nedostatek technicky vzdělaných pracovníků, dodal mluvčí Svazu průmyslu Milan Mostýn. Enormní zájem je o nástrojáře, řidiče, svářeče a slévače. Řada firem upozorňuje na to, že pokračující nedostatek pracovník může ohrozit jejich zakázky. Podle zjištění svazu až dvou třetinám firem chybí technicky vzdělaní vysokoškoláci, polovina firem má nedostatek středoškoláků s maturitou a zhruba 30 procent firem poptává.

Ředitelka společnosti Manpower Jaroslava Rezlerová upozorňuje na to, že chybně je nastavený celý systém – absolventi, kteří vyjdou ze školy, nemůžou najít práci a zaměstnavatelé přitom bojují s nedostatkem pracovních sil. 

Téměř polovinu nezaměstnaných tvoří lidé, kteří jsou bez práce dlouhodobě, tedy déle než rok. Proto také vláda souhlasí s návrhem na získání 500 technických specialistů z Ukrajiny pro české podniky. Nabídne jim rychlejší cestu k pracovnímu povolení. Jde o pilotní projekt a pokud se osvědčí, nabídne Česko zjednodušení vízového postupu i dalším profesím. „V první fázi půjde především o velmi kvalifikované pracovníky, kterých se v České republice nedostává. Obsadí ale pouze ty pozice, které budou více než 30 dní v nabídce na trhu práce a nebude o ně zájem,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Na jedno volné pracovní místo tak nyní připadají čtyři uchazeči.

Nejvíce lidí, víc než 15, se uchází o jedno místo na Ústecku. Následují okresy Bruntál, Karviná a Most.

Růst počtu volných pracovních míst se zastavil

Největší změnou podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je zastavení růstu volných pracovních míst, a to poprvé od ledna 2014. „Je sice pravdou, že počet volných pracovních míst zůstává velmi vysoko. V zastavení jeho růstu se ovšem může odrážet vznikající nejistota podniků ohledně střednědobé budoucnosti,“ uvedl. Do konce letošního roku by podle Sobíška podíl nezaměstnaných měl stoupnout na 6,3 procenta.

V příštím roce je řada neznámých. Mezi dvě největší bych zařadil vývoj v Číně. Čínská ekonomika pomalu zpomaluje a je otázka, kde se zastaví. Druhý faktor je dopad skandálu kolem Volkswagenu.
Tomáš Menčík
analytik společnosti Cyrrus

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka skutečně nemůžeme počítat s tím, že by tempto nárůstu volných míst bylo stejné, jako dosud. „Růst je dán faktory, které nebudou určitě příští rok platit. Mluvím o čerpání dotací z EU. Rovněž růst průmyslu byl v letošním roce hodně vysoký, a to nemůžeme pravděpodobně očekávat v roce 2016.  Vznik nových pracovních míst bude v nadcházejících měsících a příštím roce určitě pomalejší, ale bude jich stále dost na to, aby nezaměstnanost klesala,“ říká Novák.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem například o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí.

Postupně začínají chybět méně kvalifikované pozice. Zejména v průmyslu je tato situace čím dál výraznější, protože průmysl roste.
Tomáš Menčík
analytik společnosti Cyrrus

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 73 okresů, naopak nárůst podílu lidí bez práce hlásí čtyři regiony. Vůbec největší nezaměstnanost mezi okresy byla na konci října opět na Mostecku, kde činila 11,3 procenta, následuje Karvinsko a Ústecko. Nejnižší míru nezaměstnanosti měla opět Praha-východ s 2,6 procenta.

Mezi jednotlivými kraji mají nejnižší míru nezaměstnanosti Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Praha, a to shodně 4,3 procenta. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, kde podíl nezaměstnaných na konci října činil 8,9 procenta.

V mezinárodním srovnání se Česká republika podle Úřadu práce drží dlouhodobě pod evropským průměrem nezaměstnanosti, který je 9,1 procenta. Podle posledních sezónně očištěných údajů evropského statistického úřadu za září mělo Česko míru nezaměstnanosti 4,8 procenta, druhou nejnižší po Německu.

Meziroční inflace v říjnu zpomalila

Růst spotřebitelských cen v říjnu také dále zpomaloval, meziroční inflace činila 0,2 procenta a byla tak o 0,2 procentního bodu nižší než v září. Podepsal se na tom zejména menší růst cen alkoholu a další zlevnění pohonných hmot v dopravě a potravin, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici přitom očekávali stagnaci.

Kovanda: Efekt levné ropy příští rok odezní (zdroj: ČT24)

V meziměsíčním srovnání zůstaly spotřebitelské ceny na úrovni září. Alkohol meziročně zdražil o 1,2 procenta po zářijovém růstu o 1,6 procenta, u tabáku stouply ceny o osm procent, přičemž v předchozím měsíci to bylo o 8,5 procenta. Vedle toho dál zlevňovaly pohonné hmoty, u kterých pokles cen v říjnu činil 17,2 procenta po zářijových 15,1 procenta.

Mezi potravinami dál zlevňoval chleba, drůbež, vejce, mléko, sýry, jogurty a máslo. Vliv mělo i zpomalení růstu cen ovoce, uvedli statistici. Naopak více lidé zaplatili za brambory a kávu. Meziměsíčně zdražily i oděvy, obuv a kosmetické zboží.

Efekt zlevnění ropy by měl v příštím roce odeznít a tím pádem deflační tlaky zmírní. A obecně se dá očekávat růst reálných mezd a růst ekonomiky jako takové a to by s sebou mělo přinést přece jenom rychlejší růst cen.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Roklen

Růst cen bude podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy příští rok vyšší, ale rozhodně ne natolik, aby byl splněn dvouprocentní inflační cíl ČNB, kvůli kterému bankéři nadále pokračují v devizových intervencích.

Vydáno pod