Češi utrácí stále více za hračky, oblíbené je Lego

Hračky jsou mezi Čechy stále žádanější. Loni za ně utratili 5,4 miliardy korun, meziročně tedy o čtyři procenta více. Díky tomu výroba hraček v tuzemských firmách vloni rostla, a to o devět procent na 2,4 miliardy korun. Na nedostatek odbytu si nestěžují ani nadnárodní společnosti. Ty loni vyrobily hračky v celkové hodnotě 5,6 miliardy korun, vyplývá z údajů Sdružení po hračku a hru.

Prodej hraček roste a čím dál víc se přesouvá na internet. Meziročně se počet e-shopů, které nabízejí tento sortiment, zvýšil o třetinu na 1508. „Do segmentu hraček a obecně zboží pro děti nedávno vstoupili noví silní hráči české e-commerce, což jen potvrzuje to, že potenciál pro obchodování v této kategorii určitě je. Tento segment obchodníky láká,“ uvedl ředitel nákupního portálu Heureka.cz Tomáš Braverman.

Nejoblíbenější hračkou, kterou Češi kupují on-line, je stavebnice Lego. Mezi dětským zbožím tvoří přes šest procent celkových prodejů.  Dánská firma Lego například letos v dubnu otevřela v Kladně svou již třetí výrobní halu, která zásobuje stavebnicemi všechny trhy v Evropě a Asii. Patří tak mezi ty nadnárodní společnosti, které v Česku mají své montážní a zčásti výrobní provozy, jako třeba i Simba, Ravensburger nebo Playmobil.

Podle údajů internetového obchodu Mall.cz patří dále mezi nejprodávanější hračky deskové hry, autíčka, ale i bagry nebo jeřáby, dále panenky, interaktivní a naučné hry a modely na dálkové ovládání.

Koupě hračky
Zdroj: ČTK/AP/Orville Myers

Podíl exportu na produkci hraček dosahuje 60 procent. Největšími českými vývozci jsou ABA factory, Abrex, BD Tova Brno, Moravská ústředna DUV Brno či Detoa Albrechtice. Vyváží se především hračky dřevěné, kovové, textilní a plyšové. V Česku je zhruba 240 tradičních výrobců tohoto sortimentu. Podíl českých hraček na domácím trhu se pohybuje mezi sedmi a deseti procenty.

V Česku patří mezi velké prodejce hraček například hračkářství Bambule, Dráčik, Sparkys, Pompo, HM Studio a další. V pražské ulici Na Příkopě otevře také na jaře jeden z největších obchodů s hračkami na světě britské hračkářství Hamleys. Chce v Česku získat zhruba pět procent trhu.

Vydáno pod