Ruské peníze pronikají do jihočeských podniků. Pomohly třeba tuzemáku

Ruští investoři si oblíbili jihočeské podniky (zdroj: ČT24)

Ruští investoři se v poslední době zaměřili na jižní Čechy a v tamních podnicích se rozhodli podpořit vývoj i nová pracovní místa. Pomohly tak například jindřichohradecké likérce. Radnice v tom žádné riziko nevidí, právě naopak – jejich příchod vítají, protože díky nim se v některých firmách podařilo zachovat výrobu. Podle ekonomů se o jihočeský trh začínají zajímat i Číňané.

Nová výrobní linka za 55 milionů korun a 25 nových míst, takový je výsledek přílivu peněz od petrohradské společnosti Ladoga do jindřichohradecké likérky Fruko – Schulz. „Je to přínos v tom směru, že firma jde dopředu, že se tady investují peníze a že se rozšířily exporty,“ vypočítává ředitel likérky Josef Nejedlý.

Firma tak zaměstnává už stovku lidí a opět se vrátila k nepřetržitému dvousměnnému provozu. A ruští majitelé se zavázali, že během následujících deseti let výrobní program výrazně nezmění – výrobě tuzemáku tak nestojí nic v cestě.

Radnice se nebojí

Místní radnice žádné obavy z ruského investora nemá, jeho příchod vítá. „Podařilo zachovat výrobu i práci pro naše občany,“ uvedl místostarosta Jindřichova Hradce Bohumil Komínek (ČSSD). A kraj k tomu dodává, že zájem ruských investorů o region roste. „Jsem za ně samozřejmě rád, protože to je koneckonců posílení zaměstnanosti,“ říká hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Ruští investoři nesledují spekulativní krátkodobé investice. Z mého pohledu se zaměřují na dlouhodobé investice, které by pro ně měly nést zisk a význam v dlouhém časovém horizontu.
Marek Vochozka
rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích

A příkladem je také další tradičně česká značka s ruským vlastníkem – slavonická textilka Otavan. Ta si prošla v uplynulých letech těžkým obdobím, kdy měla nedostatek zakázek a musela propouštět. To se ale s příchodem tří moskevských akcionářů změnilo. „Když to můžeme tak nazvat, tak jsme bojovali o ekonomický život. Pro Otavan je to teď velká výzva a šance, že můžeme získat další trhy,“ uvedl ředitel textilky Lubomír Skála.

A i zdejší starosta nemá s novými majiteli žádný problém. Na prodeji akcií, které vlastnilo město, se zastupitelé shodli bez problémů. „Rozhodující je, že je to v rukou vlastníka, který chce pokračovat a chce zaměstnávat nadále lidi z místního regionu,“ dodává starosta Hynek Blažek (nestr.). Noví vlastníci textilky podnikají ve stejném oboru i doma v Rusku. I tam vyrábějí pracovní a ochranné oděvy.

Pomůžou Rusové i s letištěm?

A další ruská firma nyní zvažuje, že se stane strategickým partnerem kraje a finančně pomůže s přestavbou letiště v Plané u Českých Budějovic. Podle rektora Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Marka Vochozky je to jedna z nejlukrativnějších investic regionu a do budoucna možná celého Česka.