Dlouhodobě nezaměstnaných se firmy bojí

Dlouhodobě nezaměstnaných se firmy bojí (zdroj: ČT24)

Lidí bez práce je v Česku nejméně za posledních šest let, vyplývá ze statistik Úřadu práce. Nezaměstnanost v září klesla o dvě desetiny procentního bodu na šest procent. Volných míst je naopak nejvíc, zhruba sto tisíc. Mnohé z nich se však těžce obsazují. Zaměstnavatelé se nejvíce bojí těch, kteří nemají práci dlouhodobě.

První pracovní pohovor a hned první úspěch. Náhoda to ale nebyla. Čtyřiadvacetiletý Petr Polách byl v IT firmě TOPefekt na praxi už během školy, teď tu nastoupil na plný úvazek.

Ve firmě pracuje šest zaměstnanců. Absolventů, ale také studentů. Jednak kvůli tomu, že v regionu je těžké sehnat kvalifikované pracovníky, ale také kvůli nadšení mladých lidí. „Vidíte tam chuť pracovat, jsou tvární,“ říká jednatel firmy TOPefekt Lubimír Kozák.

Absolventi každý rok statistiky nezaměstnanosti v září zvyšují. Letos jich je bez práce 23 tisíc, což je ale nejnižší číslo za poslední čtyři roky. „Zaměstnavatelé jsou čím dál více ochotni mladé lidi zaměstnávat, i když nemají praxi, a takzvaně si je vychovat k obrazu svému,“ konstatuje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Kohout: Někteří dlouhodobě nezaměstnaní pracovat nechtějí (zdroj: ČT24)

Zatímco absolventy firmy tedy čím dál více tolerují, největším problémem bývá sehnat kvalifikované dělníky. Například firma Jihlavan je už několik let hledá marně na Vysočině. Podnik se specializuje na výrobu dílů do letadel i do dopravních Airbusů nebo Boeingů. Už více než rok marně shání brusiče kovů a zaměstnanců se nedostává ani v obráběcí dílně. Jen letos firma o zhruba dvou stech zaměstnancích hledala na pozice obsluhy obráběcích strojů asi třicet lidí. Momentálně jich stále chybí deset. Příští rok kvůli novým zakázkám nejspíš bude hledat další.

Lidé se ale do strojní výroby nehrnou a málo je i absolventů ze škol. Firma přitom nabízí náborový příspěvek, po zaučení plat nad republikovým průměrem a další benefity.

Úřady práce: Volné pozice se obsazují špatně

Úřady práce potvrzují, že volné pracovní pozice se nyní velmi špatně obsazují. Vyhledávané profese se totiž nesetkávají s nabídkou. Nedostatek hlásí hlavně technické obory a dělnické profese. „Naši spoluobčané nejsou schopni, nebo nemají zájem o tato místa, takže naše firmy musí hledat v zahraničí,“ myslí si ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Nezaměstnanost v krajích ČR v září 2015
Zdroj: MPSV

Ze zahraničí by vedle nové pracovní síly měli přijít hlavně investoři, a tím vlastně vytvořit další pracovní místa. „Věříme, že s přílivem nových investorů, na kterém se tato vláda velmi aktivně podílí, tady stoupne zaměstnanost,“ zhodnotila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Vyšší zaměstnanost předpokládá ministerstvo financí v návrhu rozpočtu na rok 2016, kde počítá s nižšími výdaji na sociální dávky.

Navíc se zaměstnavatelé bojí zaměstnat ty, kteří nemají práci již dlouhodobě. Takoví lidé totiž často přicházejí o základní návyky, jako je třeba chodit do práce včas. „Máme v okrese asi 57 procent dlouhodobě nezaměstnaných, což je obrovské číslo,“ říká ředitel Úřadu práce v Bruntále. I oni by ale nyní měli dostat šanci. Budou je učit jednoduché manuální práci v Technických službách města.

  • Nejméně lidí bez práce je na jihu Čech. Region už druhý měsíc vykazuje lepší výsledky než Praha, které patřilo ještě nedávno dlouhodobé prvenství. Teď se dělí o druhou příčku s Plzeňským krajem.
  • Naopak nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji. Přesahuje 9 procent. Následuje Moravskoslezský kraj, kde je bez místa každý dvanáctý člověk v produktivním věku.
  • V celém Česku nemá práci více než 133 tisíc lidí starších padesáti let. To je skoro třetina všech nezaměstnaných. A převládají ženy.
  • Pozitivní je srovnání v rámci Evropské unie - patří nám druhé místo hned za Německem. Naopak nejhůř je na tom Španělsko - tam je bez práce dvaadvacet procent obyvatel.

Také přerovská radnice chce dát práci zhruba třem stovkám lidí. „Nabízíme práci bez potřeby jakékoliv kvalifikace. Jedná se o úklid města, spolupráci s povodím řeky Bečvy, respektive Moravy. Jde o nenáročnou práci,“ vysvětluje zastupitel Přerova Jiří Kohout (Společně pro Přerov).

Problém podle něho je, že většina lidí z řad dlouhodobě nezaměstnaných vlastně ve skutečnosti o práci nestojí. Z šedesáti oslovených se jich na pohovor dostavilo 45, pracovat jich z třinácti vybraných začalo  jen deset. „Vymlouvali se třeba na křečové žíly, nebo že neumí plavat, případně, že nemohou na sluníčko,“ dodává Kohout.

Nezaměstnanost v EU
Zdroj: ČT24

V Jihomoravském kraji byla v září naopak nejnižší nezaměstnanost od začátku roku, 6,7 procenta. Nová pracovní místa najdou zdejší nezaměstnaní třeba ve Znojmě. Tam chce společnost vyrábějící kovové a plastové zboží postavit závod, kam přestěhuje stávajících 250 zaměstnanců a stejné množství nových pracovníků nabere. Další místa nabídla nově i moderní recyklační linka ve Starém městě na Uherskohradišťsku.