Babiš přirovnal hejtmana Nováka k Rathovi. Kvůli zóně Barbora

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie na TV Prima opět kritizoval podmínky pro přípravu průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné. Pustil se i do moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), kterého značil za nedůvěryhodnou osobu a přirovnal ho k bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi. Novák v reakci na to uvedl, že bude po Babišovi soudně žádat omluvu.

Pro vybudování zóny Nad Barborou, jejíž náklady mají dosáhnout 1,2 miliardy korun, z toho 750 milionů by měl zaplatit stát, je potřeba vykoupit pozemky za 200 milionů. Ty patří především společnosti Asental Land miliardáře Zdeňka Bakaly. Ministr financí Babiš ale tvrdí, že před hlasováním o podpoře zóny letos v červenci o tomto faktu on ani vláda nevěděli. Zpochybňuje i kvalitu území bývalého dolu.

Babiš na Primě řekl, že se mu nelíbí hlavně způsob, jakým kraj zónu vybral. Kritizoval, že se při výběru zóny zaměřil pouze na brownfields, tedy staré průmyslové areály, a že ve smlouvě s Bakalou bylo penále vůči kraji pro případ, že kraj nezíská dotaci.

Přestřelka mezi ministrem a hejtmanem

Hejtmana Nováka pak ministr označil za nedůvěryhodného. „Pan Babiš zřejmě dospěl do stádia, kdy si myslí, že si může již dovolit úplně vše,“ reagoval Novák s tím, že Babiše za křivá nařčení v živém televizním vysílání už jednou vyzval k omluvě. „On tak neučinil, a v tomto případě už jeho vyjádření přesáhla únosnou mez a budu tuto omluvu žádat právně v občanském řízení v rámci ochrany osobnosti,“ řekl hejtman.

Miroslav Novák:

Zástupci Moravskoslezského kraje Babišovu kritiku zóny Nad Barborou odmítají. Podobná strategická plocha, která by byla dobře dostupná z měst na Karvinsku s vysokou nezaměstnaností, podle nich v kraji není. Kraj se navíc zavázal, že další zóny už nebude stavět na „zelené louce", ale výhradně na brownfieldech. „My jsme v tomto týdnu zveřejnili všechny znalecké posudky. Jsou dostupné na webových stránkách kraje, tuším, že i CzechInvestu, ministerstva průmyslu a obchodu. Pan Babiš si hraje podivnou hru na negativní pověsti pana Bakaly," řekl hejtman Novák.

Já říkám, že rozdíl mezi hejtmanem Novákem a Rathem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně, podle mého názoru.
Andrej Babiš
ministr financí

Kvůli debatě o zóně Nad Barborou připravilo ministerstvo průmyslu pro vládu informační materiál, který má pochybnosti o zóně vyvrátit. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) jsou průmyslové zóny v kraji téměř obsazené a je třeba hledat nová místa pro investory. Zóna Nad Barborou je podle něj z dostupných lokalit nejvýhodnější. Mládek již dříve rovněž uvedl, že Babišovy aktivity budování zóny ohrožují.

  • Zóna v oblasti bývalého dolu Barbora na hranicích Karviné, Orlové a Havířova má 90 hektarů. Náklady na její vybudování jsou 1,2 miliardy, stát má přispvět 750 milionů. Stavět by se mohlo začít v roce 2017. Přinést má až dva tisíce pracovních míst.
  • Kraj začal s přípravami v roce 2012. Záměr strategické průmyslové zóny s podporou 750 milionů ze státního rozpočtu schválila v roce 2013 vláda Jiřího Rusnoka. Sobotkova vláda v roce 2014 nejprve oznámila, že nemá peníze. Letos v červenci ale vydala souhlasné usnesení. Jeho zrušení žádá ministr financí.
  • Moravskoslezský kraj patří k regionům s nejvyšší nezaměstnaností. Bez práce je tam asi přes 70 tisíc lidí. Karvinsko je s 11,2 procenty na druhém místě po Mostecku.
  • Stát v regionu finančně podpořil vznik 12 průmyslových zón, které přinesly téměř 24 tisíc pracovních míst. Nyní jsou z téměř 90 procent zaplněné.