O kotlíkové dotace pro lidi žádají všechny kraje

O kotlíkové dotace požádají všechny regiony ČR, ministerstvo životního prostředí má od Evropské komise na výměnu kotlů přislíbených devět miliard korun. Nejvyšší částku přes půl miliardy korun hodlá požadovat Středočeský kraj, nejméně pak Karlovarský (67 milionů). Praha jako jediná finální sumu nezná, návrh bude projednávat na poslední chvíli. Všechny kraje ale musí zažádat do konce září. Na ekologičtější topení přispěje stát každému zájemci až 127 tisíc korun.

Cílem ministerstva je do roku 2020 vyměnit minimálně 80 tisíc kotlů po celé České republice. Staré kotle totiž významně přispívají ke znečištění ovzduší, s nímž se stát dlouhodobě potýká. Nejčastěji jde o ručně plněné uhelné kotle v domácnostech. Podle odhadů MŽP jich je po celé zemi přes 350 tisíc.

Například Karlovarský kraj s žádostí o 67 milionovou dotaci plánuje vyměnit 440 kotlů. Poprvé bude rozdělovat dotace na nové kotle také Vysočina, která si zažádala o 239 milionů. Z této částky by mohli lidé vyměnit 2300 kotlů.

Události ČT: Přísnější kritéria možná zkomplikují lidem kotlíkové dotace (zdroj: ČT24)

Na poslední chvíli se do žádosti připojí také Praha. Účast by měla rada města schválit 29. září. „O věci jsme se dozvěděli poměrně pozdě, všechno se zařizovalo během několika posledních dní. Ve čtvrtek se záležitost probírala na operativní poradě a nesetkala se s žádným negativním hlasem. Proto předpokládám, že se návrh na podání žádosti schválí," uvedla radní pro oblast životního prostředí Jana Plamínková.

Občané se budou obracet na kraj

Při výměně starého kotle na pevná paliva za ekologičtější bude možné získat až pětaosmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 tisíc korun. Ty budou nově hradit evropské fondy. „Pro kotlíkové dotace si občané zajdou na kraj. Ministerstvo vyhlašuje první výzvu pro všechny kraje, které se musí se svými projekty do 30. 9. přihlásit na Státní fond ŽP o prostředky z Operačního programu Životní prostředí," sdělil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Od roku 2022 nebude podle platného zákona o ovzduší v ČR možné provozovat v domácnostech staré neekologické kotle 1. a 2. emisní třídy. Už od roku 2014 smí být na český trh uváděny jen kotle 3. emisní třídy a vyšší, od roku 2018 to budou jen kotle 4. emisní třídy a vyšší.

Zároveň je v mezirezortním připomínkovém řízení novela zákona o ochraně ovzduší, která zavádí možnost kontroly provozu kotlů přímo v domácnostech. S povinným přechodem na ekologičtější kotle pomůže občanům ministerstvo životního prostředí. Od Evropské komise získalo na výměnu kotlů v domácnostech celkem 9 miliard korun.