Není zlato jako zlato, varuje Puncovní úřad

Skoro tři sta pokut za 2,5 milionu korun – taková je loňská bilance českého Puncovního úřadu, který varuje před nákupy šperků u internetových obchodů, které u něj nejsou registrovány. V létě je navíc největším rizikem nákup šperků na dovolené. Neopuncované výrobky z drahých kovů, které se na evropský trh dostávají z Asie, mohou obsahovat těžké kovy, jako jsou olovo nebo kadmium, které způsobují zdravotní problémy.

  • V Česku je aktivních zhruba 8000 subjektů, které obchodují se šperky.
  • V roce 2013 jim úřad za různá pochybení uložil 184 pokut v hodnotě 1,5 milionu korun, v roce 2014 již puncovní inspekce rozdala 291 pokut v hodnotě 2,5 milionu korun.

Na českém trhu v posledních letech rychle roste počet on-line prodejců šperků. Jen loni jich přibylo 306, úřad jich nyní registruje 1576. Na trhu působí ale také řada e-shopů prodávajících šperky, které nejsou registrované u Puncovního úřadu. „Já bych chtěl vyzvat spotřebitele k maximální opatrnosti při nákupu šperků a předmětů z drahých kovů obecně přes e-shopy, protože tam je to riziko poměrně velké,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Například ve čtvrtek zkoumal Puncovní úřad velký šperk ve tvaru lva o váze více než jeden kilogram, který měl být celý ze stříbra, ale ukázalo se, že obsahuje významné množství toxického kadmia. Úřad zajistil i kabelku s řetízkem přes ruku, který rovněž obsahoval kadmium.

Třeba takové kadmium, které necháte 15 minut na zpocené ruce nebo zpocené pokožce, se okamžitě přenáší do ledvin. Je to strašně nebezpečné.
Josef Šťastný
ředitel odboru puncovní inspekce, Puncovní úřad
Události: Přibývá padělků šperků (zdroj: ČT24)

Spousta lidí neví, že punc může šperku udělit právě pouze Puncovní úřad a ne jakýkoliv zlatník. „Obchod se šperky u nás představuje byznys v řádu miliard korun ročně. Upozorňujeme proto zákazníky, aby byli při nákupech obezřetní, nechali si předložit doklady o druhu kovu, jeho ryzosti a hmotnosti a řídili se tím, zda je šperk označen puncovní značkou,“ uvedl Šťastný.

Během letních dovolených je největším rizikem nákup šperků v turistických střediscích nebo na plážích. „Většina kusů padělků je z Číny, Thajska a podobných zemí,“ potvrzuje Šťastný. „Rozhodně bych nedoporučoval nakupování šperků a drahých kovů v e-shopech mimo EU. Tam je ta vymahatelnost skoro nulová," dodává ministr Mládek.

Karlovarské šperky bez puncu

Při razii v prodejnách drahých kovů v Karlových Varech v minulém týdnu zabavili inspektoři šperky za 50 milionů korun. Při kontrole byl zjištěn prodej šperků bez puncu, tedy dokladu pravosti. Například manžetové knoflíčky prodávané jako stříbrné byly z obecného kovu, stejně tak zlatý náhrdelník. Na některých provozovnách také nebyly váhy. „Tato akce nebude jediná svého druhu. Do konce tohoto roku bude minimálně ještě jedna v podobném rozsahu,“ uvedl Mládek.

Problém ale je, že člověk bez chemického vzdělání a hlavně vybavení nemá šanci poznat, zda kupuje pravý šperk, nebo padělek. 

  • Puncovní úřad loni opatřil ochranou známkou 825 tisíc zlatých šperků, meziročně o 16 procent víc.
  • Počet stříbrných šperků označených puncem vzrostl o 23 procent na 1001 kusů.
  • Ze zemí, které do Česka vyvážejí zboží z drahých kovů, jsou nejvýznamnější Turecko, Itálie, Německo, Hongkong, Bulharsko, Thajsko, Čína, Polsko a Rakousko. Podíl dovážených zlatých šperků loni dosáhl 47 procent.