Prognóza ČNB: Ekonomika letos poroste rychleji, než se čekalo

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,8 procenta, v příštích dvou letech by tempo posilování mělo dosáhnout necelých 3 procent. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Zdůraznil, že ČNB neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016, kurz koruny se tak i nadále bude pohybovat na hladině 27 korun za euro.

Bankovní rada rozhodla až do konce roku 2016 používat devizový kurz jako nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek České národní banky intervenovat v případě potřeby na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby jej udržela poblíž hladiny 27 korun za euro. „Česká národní banka je stále připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady provádět časově i objemově neomezené intervence," uvedl guvernér České národní banky s tím, že rozhodnutí se opírá o novou makroekonomickou prognózu.

Podle té ekonomika letos poroste rychlostí 3,8 procenta namísto přepokládaných 2,6 procenta. V příštím roce zpomalí kvůli odeznění jednorázových faktorů z letošního roku a nedávnému posílení kurzu koruny. V roce 2017 by podle odhadů ČNB měla růst o 2,8 procenta.

Snížen byl rovněž odhad vývoje inflace. Ve třetím čtvrtletí 2016 se počítá s inflací 1,6 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí 2016 s 1,8 procenta. V minulé prognóze ČNB odhadovala, že inflace bude dvouprocentní, respektive 2,1 procenta.

"Potřeba udržovat výrazně uvolněné měnové podmínky i nadále přetrvává. Posílení kurzu v poslední době je tak z tohoto pohledu nepříznivým faktorem zpřísňujícím měnové podmínky a tedy oddalujícím dosažení inflačního cíle," uvedla ČNB. Podle nové prognózy bude plnění dvouprocentního inflačního cíle centrální banky udržitelné až od počátku roku 2017.

Brífink po jednání bankovní rady ČNB. (zdroj: ČT24)

Pozornost rady vzbudilo, že ČNB  neintervenovala

Singer řekl, že bankovní rada nevedla žádnou „serióznější debatu o záporných úrokových sazbách". O jejich zavedení řada ekonomů v poslední době spekulovala jako o možném dalším kroku při uvolnění měnové politiky.

Guvernér ČNB zároveň odmítl uvést objem devizových intervencí, které prováděla ČNB v červenci. ČNB na dotazy, zda intervenuje na mezibankovním devizovém trhu, standardně neodpovídá. Před několika dny ovšem sama uvedla, že v pátek 17. července byla na trhu poprvé od listopadu 2013 opět aktivní. „Pozornost bankovní rady spíše vzbudilo to, jak dlouho banka neintervenovala," okomentoval aktivitu ČNB Singer.

Poslední intervence prý ČNB vyšla na 20 miliard

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. Poté kurz nad 27 korunami za euro držel trh. ČNB byla na trhu poprvé od listopadu 2013 poprvé aktivní letos 17. července.

Podle výpočtů hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera centrální banka provedla na devizovém trhu intervence za zhruba 20 miliard korun. Hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady Eva Zamrazilová se ve středu na setkání s novináři s tímto výpočtem ztotožnila.

Vydáno pod