Řecké banky zůstanou v úterý a ve středu zavřené

Atény/Washington – Bankovní prázdniny v Řecku se prodlouží. Tamní banky zůstanou zavřené ještě v úterý a ve středu; limit pro výběr peněz z bankomatů se nezmění. Oznámila to šéfka bankovní asociace Luka Katseliová. Řecké banky jsou už týden mimo provoz, protože jim Evropská centrální banka (ECB) opakovaně odmítla zvýšit objem nouzového financování. Mezinárodní měnový fond (MMF) navíc upozornil Atény, že nemůže poskytovat peníze zemím, které mu včas neuhradily splátku.

„Rozhodli jsme se prodloužit bankovní prázdniny o dva dny, úterý a středu,“ sdělila Katseliová po setkání se zástupci ministerstva financí a bank. Podle jednoho ze zdrojů agentury Reuters ale zůstanou banky zavřené nejméně do konce tohoto týdne. „Bankovní prázdniny budou prodlouženy, a to do pátku nebo do příštího pondělí.“

O uzavření bank rozhodla vláda v neděli 28. června. Čelily totiž masivním výběrům vkladů a ECB jim odmítla navýšit strop nouzového financování z programu ELA (Emergency Liquidity Assistance), který je drží nad vodou. Řeckému finančnímu systému akutně chybí hotovost a experti se shodují, že bez dalších peněz z Frankfurtu se zhroutí.

Řecká centrální banka po nedělním referendu požádala ECB o zvýšení limitu úvěrů z programu ELA. ECB se však v pondělí večer opět rozhodla ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu Kč). 

Rozhodnutí ECB ponechat objem nouzového financování beze změny by podle analytiků mohl zvýšit tlak na banky a přimět vládu ke snížení limitu pro výběr peněz z bankomatů. Řekové mohou v současnosti vybírat peníze pouze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu činí 60 eur (zhruba 1600 korun). Omezeny jsou i převody peněz do zahraničí. Podle ministra hospodářství Jorgose Statchakise by měl limit platit až do pátku.

MMF: Zmeškaná splátka znemožňuje poskytování peněz

Původně se měly pobočky otevřít v úterý 7. července. Řekové však v referendu odmítli podmínky, které v červnu předložila eurozóna výměnou za finanční pomoc. Lídři měnového spolku už svolali na úterý do Bruselu summit, který se má nastalou situací zabývat. Obě strany se rozcházejí v názorech, co z referenda vyplývá. Zatímco řecký premiér Alexis Tsipras chce zahájit nové vyjednávání zahrnující odpis části řeckého dluhu, z evropské strany se neoficiálně ozývají názory, že odchod Řecka z eurozóny je nevyhnutelný.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v pondělí upozornil Atény, že nemůže poskytovat peníze zemím, které mu včas neuhradily splátku. Řecko minulý týden MMF nesplatilo 1,6 miliardy eur. Nejmenovaný představitel MMF prozradil agentuře Reuters, že šéfka fondu Christine Lagardeová hovořila s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem a vysvětlila mu neschopnost fondu vyplácet peníze, která je součástí politiky v případě prodlení.

Lagardeová přitom dříve prohlásila, že MMF je Řecku připraven poskytnout pomoc. „MMF zaznamenal nedělní referendum konané v Řecku,“ uvedla odpoledne Lagardeová. „Situaci pozorně sledujeme a jsme připraveni Řecku pomoci, pokud o to budeme požádáni.“

Podle mluvčího Kremlu Lagardeová o řeckém referendu telefonicky hovořila také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Hledání optimálního řešení řecké dluhové krize bude pokračovat,“ uvedl ruský mluvčí. Dodal, že rozhovor Lagardeové s Putinem nijak nesouvisel s možnou ruskou pomocí Řecku.