Finance ztratily při správě dluhu 10 miliard, ukázal audit

Praha - Ztráty kvůli postupu ministerstva financí při správě státního dluhu za posledních deset let přesahují 10 miliard korun, píše server Neovlivní.cz s odkazem na interní audit, který si nechal zpracovat šéf resortu Andrej Babiš (ANO). Z auditu vyplývá, že ministerstvo při obchodech s bankami opakovaně sjednávalo pro stát krajně nevýhodné podmínky. Pochybení prý spadají hlavně do éry pravicových vlád. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje údaje prověrky za neseriózní.

Ministerstvo údajně při derivátových operacích nechávalo banky vybrat, zda úroky od něj mají být fixní nebo pohyblivé. Jedna z operací skončila v roce 2014, závazky z ní ale pro stát platí ještě dalších deset let, což představuje ztrátu přes 1,5 miliardy korun. Při další operaci se podle serveru ministerstvo zase ocitlo v rozporu se zákonem v pozici spekulanta, přičemž v celkovém objemu může změna kurzu koruny o deset procent v tomto případě znamenat ztrátu až 16 miliard korun.

  • „Mám avízo, že tam jsou nějaké problémy většího rozsahu, takže já budu rád, když se k tomu vyjádří i zaměstnanci, i když někteří už tam nepracují. Žádal jsem interní audit, aby skutečně ty své argumenty a informace podložili znaleckými posudky,“ uvedl ministr Andrej Babiš.
  • „Vůbec netuším, z čeho prověrka vychází. Údaje mi přijdou velmi neseriózní, ale znám je jenom z médií,“ vyjádřil se k auditu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Audit podle Neovlivní.cz vypracoval odbor interního auditu, který si k tomu přizval soudního znalce z oboru ekonomiky Jaroslava Bradu. „Na auditu jsem se podílel, ale to je tak všechno, co vám k tomu mohu říci. Jsem vázaný mlčenlivostí,“ sdělil serveru Brada.

Zjištěná pochybení spadají podle všeho většinou do éry, kdy ministerstvo financí ovládala dnešní pravicová opozice. Konkrétní odpovědnost pak nesou ministerští úředníci, u nichž audit konstatoval obří kumulaci funkcí. Jeden zaměstnanec současně řídí operace, uzavírá smlouvy a zároveň má na starost kontrolu a vypořádání obchodů. To podle auditorů vede ke konfliktu zájmů a vysoké míře rizika selhání.

Vydáno pod