Microsoft snižuje náklady, o místo přijde skoro 8 tisíc lidí

Seattle - Americký softwarový gigant Microsoft hodlá snižovat náklady a modernizovat operace. Propustí proto 7800 pracovníků – většinou z telefonní divize. Firma loni propouštěla nejvíc v historii v souvislosti se začleněním mobilní divize finské Nokie. O místo tehdy přišlo 18 tisíc lidí.

Propouštění bude firmu stát 750 až 850 milionů dolarů. Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella nedávno varoval, že firmu čekají těžká rozhodnutí.

Firma při nedávné reorganizaci oznámila, že začlení výrobu telefonů do skupiny, do níž budou spadat všechny přístroje a operační systém Windows. Vést ji má Terry Myerson. Šéf divize telefonů Stephen Elop pak firmu opustil.

Microsoft naposledy zveřejnil údaje o počtu zaměstnanců loni v červnu, tedy před propouštěním, kdy jich měl 125 tisíc.  

Microsoft
Zdroj: Max Shemetov/ČTK/ITAR-TASS

Windows 10 na obzoru

Microsoft se 29. července chystá uvést nový operační systém Windows 10, který bude jako první pro osobní počítače, tablety i telefony. Verzi s číslem 9 přitom softwarový gigant vůbec nevydá.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows stále používá většina osobních počítačů. V oblasti chytrých telefonů ale firma zaostává za konkurenty Google a Apple. Podle výzkumné společnosti IDC podíl přístrojů využívajících systém Windows loni na světovém trhu s chytrými telefony dosahoval pouze 2,7 procenta.

Podle redaktora serveru Technet.cz Jana Kužníka se chce Microsoft přiblížit systému Android či iOS. „Je otázka, zda se mu to vůbec může podařit. Zatím se Microsoftu v této oblasti úplně nedaří. Výrobci se nijak neženou do toho, aby nabídli své telefony s operačním systémem Windows Phone, přitom ten systém není špatný,“ popisuje. Hlavní důvod vidí v tom, že Microsoft jednoduše zaspal v operačních systémech mobilních telefonů. 

Firma podle analytiků doufá, že díky novému systému zvýší dostupnost aplikací pro své vlastní chytré telefony a podpoří tím jejich prodej.