Investoři mají získat lepší podmínky v Mošnově, Holešově a Josephu

Mošnov - Zvýhodněné průmyslové zóny, v nichž bude v rámci investičních pobídek možná vyšší podpora na nově vytvořené pracovní místo, vzniknou v Ostravě-Mošnově, v Holešově na Kroměřížsku a v mostecké průmyslové zóně Joseph. Na večerním zasedání o tom rozhodla vláda, která přijala návrhy předložené ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD).

V Česku mají vzniknout tři speciální průmyslové zóny (zdroj: ČT24)

S vytvořením zón počítá vládní novela o investičních pobídkách, která je účinná od začátku května. „Lokality jsou vybírány velmi pečlivě. Doufáme, že statut zvýhodněných zón spolu s benefity, které se k tomu pojí, nám pomůže přilákat investory i do jindy opomíjených regionů,“ konstatoval Mládek.

Speciální ekonomické zóny musejí mít rozlohu nejméně 150 hektarů, podíl volných ploch 40 procent nebo víc a být uvnitř nebo v blízkosti hospodářsky slabších regionů. Jednou z nich je Mošnov u Ostravy. V současné době zde působí šest firem a další investory místní lákají třeba na blízké letiště, které má jako jediné v republice i vlakový terminál.

Kromě Mošnova se mají stát zvýhodněnou zónou i Holešov u Kroměříže a Joseph na Mostecku. Podmínky tu budou investoři mít lepší než jinde. „Co se týká podpory na jedno pracovní místo, tak jde o navýšení až na částku 300 tisíc, a co se týká odpuštění daně z nemovitosti, tak je to až na délku pěti let,“ podotkl generální ředitel CzechInvest Karel Kučera.

Od loňského července je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech snížena ze 40 na 25 procent. Česko to znevýhodňuje například vůči Slovensku, Maďarsku, Bulharsku a Polsku. Nově platná novela zákona o investičních pobídkách si proto podle vládních politiků klade za cíl přispět k rychlejší návratnosti investičních projektů a systém pobídek zjednodušit.

Vydáno pod