Přímý spoj do Číny bude létat třikrát týdně

Praha – Třikrát týdně, i se zpáteční letenkou za cenu od 14 400 korun. Po dnešku jsou známy detaily přímého spoje mezi Prahou a Pekingem, který začne oficiálně fungovat 23. září. Zahájení oznámilo Letiště Praha a čínská společnost Hainan Airlines. Linku by ročně mohlo využít až 60 tisíc cestujících.

Přímý spoj do Číny bude létat třikrát týdně (zdroj: ČT24)

Hainan na linku nasadí Boeing 767 s kapacitou 223 míst, z toho 31 v třídě business a 192 v ekonomické třídě. Z Prahy bude odlétat vždy v pondělí, středu a pátek ve 13:30. V Pekingu letadlo přistane po desetihodinovém letu kvůli časovému posunu druhý den v 05:30 místního času. V opačném směru bude odlétat ve 02:30 místního času a do Prahy přiletí v 07:30 ráno.

„Celkový ekonomický přínos nové linky pro cestovní ruch České republiky lze odhadnout až na 350 milionů korun ročně,“ sdělila generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková. Česko v současnosti čínské turisty láká kvůli romantické atmosféře a pro mladé lidi představuje především svatební destinaci. Podle ředitelky informační služby Prague City Tourism Nory Dolanské ale má hlavní město potenciál i pro kongresovou turistiku a cesty čínských byznysmanů.

Počet čínských turistů v Česku rostl i v předchozích letech. Za uplynulých pět let se počet Číňanů směřujících do České republiky ztrojnásobil. V minulém roce jich naši zemi navštívilo 212 tisíc, což je o 22 procent více než předcházející rok. Trend pokračoval i v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy byl zaznamenán meziroční nárůst o 27, vyplývá ze statistik Českého statistického úřadu.

Pražské letiště
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

O plánech na zahájení přímé linky mezi Čínou a Českem se hovoří od poloviny loňského roku, oficiálně dohodu o zavedení spojení podepsaly Hainan Airlines a Český Aeroholding v polovině minulého měsíce. Podle premiéra Bohuslava Sobotky spojení pomůže k dalšímu nárůstu počtu čínských turistů v Česku i ke zvýšení ekonomické spolupráce s nejlidnatější zemí světa. „Je to právě dopravní spojení a dopravní infrastruktura, včetně přímého leteckého spojení Praha – Peking, které jsou ústředním tématem spolupráce platformy 16+1, tedy spolupráce zemí střední a východní Evropy a Číny,“ podotkl

Z Prahy bude podle letiště představovat v letošním letovém řádu sedmou dálkovou linku. Kromě ní do oblasti jihovýchodní Asie směřuje linka do korejského Soulu provozovaná společně Českými aeroliniemi a Korean Air.

Vydáno pod