Výběr DPH pokulhává. Do konce roku se to srovná, slibuje Babišův úřad

O 7,5 miliardy – takový je rozdíl mezi výběrem daně z přidané hodnoty za první půl rok loni a letos. A hůř z toho vychází letošek. Vybralo se totiž pouze necelých 147 miliard korun. Méně navíc vybral stát i na všech spotřebních daních, a to zhruba 70 miliard korun. To je v meziročním srovnání pokles o 2,8 miliardy korun. Ministerstvo financí ale poukazuje na zkreslení z loňského roku a slibuje, že se čísla do konce roku ještě významně upraví.

Úřad odůvodňuje nižší výnos z DPH a spotřebních daní vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Firmy se totiž na konci loňského roku nepředzásobily staršími a levnějšími kolky na tabákové výrobky, a tak vláda vybrala na DPH z cigaret méně. Od nového roku navíc platí nižší sazba DPH pro léky a knihy.

Dalším argumentem jsou pak také zadržené nadměrné odpočty u daně z přidané hodnoty. „Postupné vyplácení zadržených nadměrných odpočtů v roce 2014 bude v průběhu roku snižovat negativní meziroční vývoj inkasa, který byl nejvíce zaznamenán v prvních měsících tohoto roku,“ uvádí pravidelně u zpráv o plnění státního rozpočtu rezort pod vedením ministra Andreje Babiše (ANO).

Spotřební daň? Cigarety zkreslují

V případě spotřebních daní jsou v inkasu rozdíly. Například výběr spotřební daně z lihu činil za první pololetí 3,68 miliardy korun, což je meziroční nárůst zhruba o 170 milionů korun a zároveň nejvyšší výběr v prvním pololetí za posledních pět let.

Naopak v případě spotřební daně z tabákových výrobků došlo k poklesu výběru meziročně o 4,2 miliardy na 23,34 miliardy korun. „Příjmy ze spotřební daně z tabákových výrobků v prvním pololetí letošního roku ovlivnilo nově zavedené pevné datum tříměsíčního doprodeje cigaret, které narovnalo podmínky na trhu v případě zvyšování sazeb u cigaret,“ uvedlo v pátek Generální ředitelství cel.

Nárůst v pololetí zaznamenal také výběr daně z pohonných hmot, vína nebo pevných paliv. Naopak poklesl výnos daně u piva nebo z elektřiny.