Portoriko je v platební neschopnosti, Bílý dům mu nepomůže

Portoriko se dostalo do prodlení se splátkami dluhu, protože včas neuhradilo částku ve výši 58 milionů dolarů (1,4 miliardy korun). Karibský ostrov, který je volně přidružený k USA, tak stojí před dluhovou krizí. Spojené státy záchranný program nechystají.

Šéfka vládní rozvojové banky Melba Acostaová Feboová uvedla, že stát provedl dílčí splátku úroků ve výši 628 000 USD. Nemohl si ale dovolit uhradit zbývající část se splatností v sobotu, protože na to neměl finanční prostředky.

Vláda již minulý týden v pátek upozornila, že platbu neuskuteční. Prohlásila zároveň, že vzniklá situace se rovná technické platební neschopnosti. Ratingová agentura Moody's Investors Service a další to ale odmítly. „Tato událost se shoduje s naším přesvědčením, že Portoriko nemá zdroje na provedení všech nadcházejících dlužných splátek,“ dodala viceprezidentka Moody's Emily Raimesová.

Veřejný dluh Portorika dosahuje 72 miliard USD (skoro 1,8 bilionu korun). Jeho guvernér Alejandro García Padilla v červnu šokoval investory, když upozornil, že vláda a úřady nedokážou dluh splatit.

Není to poprvé, co se země dostala na pokraj bankrotu. Pondělní nesplacení dlužné částky je ale vůbec první od chvíle, kdy Portorické společenství před 117 lety přešlo pod správu Spojených států. Bílý dům vyloučil, že by poskytl Portoriku federální záchranný program.

Skutečnost, že San Juan včas neuhradil splátku, označila agentura Reuters za nejvýznamnější takovou událost od chvíle, kdy americké město Detroit předloni v červenci vyhlásilo největší municipální bankrot v dějinách USA.